BiznisPrivreda

Kako je Novalić odbio gasiti fabrike, a radnici su ga ispratili sve do kuće (VIDEO)

Zaboravljeni detalj iz biografije premijera

Kada su 2013. godine iz uprave Cimosa TMD iz Slovenije odlučili da će ići u restrukturiranje kompanije i da će u Bosni i Hercegovini ugasiti dvije fabrike, u Srebrenici i Sarajevu, tadašnji direktor Cimosa u BiH, a sadašnji federalni premijer Fadil Novalić, odbio je učestvovati u sprovođenju takve odluke iz Kopra, pa je smijenjen. 

Nakon što su se radnici u Cimosu TMD Ai d.o.o. Gradačac pobunili protiv odluke Slovenaca i podržali Novalića, vlasnici Cimosa su u slovenskim, ali i ovdašnjim medijima pokušavali diskreditovati tadašnjeg direktora. Međutim, zaboravljeni detalji i snimci na dan kada je Novalić napuštao fabriku, svjedoče da su radnici bili na njegovoj strani i da je, kako su pokazali isprativši ga od fabrike do kuće, Novalić imao njihovo povjerenje.

Tog dana, u maju 2013. godine, kompletna prva smjena oko 14 sati ugasila je mašine u fabrici i svi su krenuli za Novalićem prateći ga do kuće, a druga smjena nije željela doći na posao.

– Zatvaraju dvije fabrike. Ali ne bilo koje dvije, nego u Srebrenici i Sarajevu, e tu smo pogođeni u srce. I onda je to sve skupa ovako prokuhalo, najprije u Gradačcu, iako Gradačac sam nije dodirnut – kazao je tada smijenjeni direktor Novalić za lokalne medije, dok je odlazio iz fabrike u Gradačcu, a Slovenci su kasnije nastavili sa realizacijom svojih planova za zatvaranje.

Novalić je, nakon što je imenovan za federalnog premijera, fabriku spomenuo i u knjizi utisaka u Memorijalnom centru u Potočarima.

– Deset godina nakon te nesretne, najnesretnije 1995. godine, tačno na dan obilježavanja i ukopa dijela žrtava, meni je pošlo za rukom da fabrika koju sam vodio u Gradačcu, izgradi fabriku u Srebrenici i zaposli 103 Srebreničanina. Otvorio ju je visoki predstavnik Paddy Ashdown i primijetio kako u fabrici rade zajedno Bošnjaci i Srbi – napisao je, između ostalog, Novalić 10. jula 2015. godine.

 

Slični članci

Back to top button