BiH

Forto je još u decembru najavio povratak “normalnom” životu do proljeća

A gdje smo danas

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, netom prije nego što će po drugi put preuzeti mandat prvog čovjeka ovog kantona, rekao je da će poduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi se građani do proljeća vratili normalnom životu.

Ovu izjavu, Forto je objavio 5. decembra prošle godine na svom Facebook profilu, a prenijela ju je većina medija u državi. Forto je dodao da će biti uložen maksimalni napor kako bi se krenulo u rješavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije, te da će se odlučno i solidarno prevazići sadašnja situacija.

Podsjećanja radi, važno je napomenuti da je taj dan u Kantonu Sarajevo zabilježeno 248 novozaraženih koronavirusom, sa prijavljenih šest smrtnih slučajeva. Istovremeno, u kantonu je bilo 306 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je na respiratoru bilo osmero.

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, gdje je geografski smještena Bosna i Hercegovina, a u njoj Kanton Sarajevo, jučer je kalendarski počelo proljeće. Nešto iza 10:37 sati, kada je proljeće i zvanično počelo, stigao je bilten iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Prema izvještaju, jučer je u KS zabilježeno 822 novozaražena, sa 14 smrtnih slučajeva. Istovremeno, hospitaliziranih je 718 pacijenata, a na respirator je priključeno njih 18.No, brojke na stranu, u Kantonu Sarajevo, dolaskom proljeća, ne da se ne živi “normalno”, nego su se, u odnosu na decembar prošle godine kada je Forto objavio svoj status, restriktivne i epidemiološke mjere i dodatno pojačale.

Građani Kantona, prema njihovim vlastitim izjavama, još od opsade Sarajeva nisu živjelil “nenormalnije”, a još uvijek se ne nazire kraj njihovim problemima.

Vakcina protiv koronavirusa u Kantonu nema, kao što ih uostalom nema ni u ostatku Federacije BiH, osim nešto malo što je pristiglo putem donacija, bolnički kapaciteti su popunjeni i prepunjeni, a covid punktovi na ključnim lokacijama u gradu otvoreni su tek u proteklih nekoliko sedmica. Restriktivne mjere su dodatno pooštrene, pa tako policijski sat počinje u 21 sat, ugostiteljski objekti ne rade, a prema sadašnjem stanju, očekivano je da će i ostale djelatnosti vjerovatno doživjeti njihovu sudbinu.

Proljeće je, dakle došlo, godišnje doba koje je simbol buđenja života, međutim, život u Kantonu Sarajevo nije se “probudio” kako nam je u decembru obećano. Da li je urađeno sve da bi se stvari normalizirale – diskutabilno je, no ne treba se prepustiti očaju, a prvenstveno ne treba prepadati građane usporedbama s Bergamom, obzirom da je više od godinu psihološke borbe s pandemijom i svim što ju je pratilo, već uzelo danak. Vrijeme je da se uistinu uradi sve što je u moći, ne samo Fortinoj, nego i svih ostalih nadležnih kako bi se uistinu vratili normalnom životu. Pa makar to bilo i do sljedećeg proljeća – ali da zaista bude.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button