Svijet

Afera potresa Njemačku: Ministar zdravstva kupovao maske od svog supruga?

Zbog afera pada popularnost stranke Angele Merkel

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel suočila se u nedjelju s novim otkrićima o spornoj kupovini zaštitnih maski protiv COVID-19 u koju je uključen ministar zdravstva, koji je već na udaru kritika zbog vođenja pandemije, piše Jutarnji.hr.

Konzervativni ministar Jens Spahn je u proljeće 2020, tokom prvog vala pandemije, naručio kupovinu stotina hiljada maski preko medijske grupe Burda, za koju radi njegov suprug Daniel Funke, prema dokumentima ministarstva proslijeđenim zastupničkom domu, objavio je sedmičnik Der Spiegel.

Narudžba za 570.000 maski FFP2 ministarstva je mogla predstavljati sukob interesa jer suprug ministra “radi kao lobist i direktor Burdinog predstavništva u Berlinu“.

– Ministarstvo odbacuje te sumnje. Ugovor je “zaključen i obrađen nakon ponude prema standardiziranoj proceduri po tržišnim cijenama” – tvrdi jedan glasnogovornik.

Suprug ministra “nikada nije bio obaviješten niti uključen u transakciju i nije plaćena provizija”, dodaje Burda u Spiegelu.

Za 1,73 dolar (1,60 euro) po maski, ministarstvo je isplatilo 909.000 eura Burdi. Njemački izdavač je rekao da je cijeli iznos proslijedio azijskom dobavljaču.

Iako ni ministar ni njegov suprug nisu optuženi da su se obogatili, afera se događa u osjetljivo vrijeme.

Demokršćanska stranka CDU ministra i kancelarke Angele Merkel, kao i cijeli njihov konzervativni tabor nekoliko sedmica potresa skandal o provizijama koje su zastupnici pokreta dobili tokom kupovine maski kao i neke druge optužbe za bogaćenje.

Te afere su izazvale dva velika izborna poraza CDU tokom regionalnih izbora prošle nedjelje.

Od tada prema anketama pada popularnost stranke, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora krajem septembra.

Izvor: Jutarnji list

Slični članci

Back to top button