BiH

Evo kako RS u Moskvi vrši opstrukcije nabavke vakcina za Federaciju

Delegacija RS na sastanku u Moskvi tražila da dobiju ekskluzivni ugovor za cjelokupnu BiH

Sve je više dokaza da su, onog trenutka kad se pokazalo da bi Vlada FBiH mogla uspjeti u nabavci vakcina, krenuli skandalozni pritisci na dobavljače, o čemu su i oni sami govorili.

To je na sebi svojstven način jučer iz Beograda saopćio i Milorad Dodik poručivši da od ruskih vakcina za Federaciju BiH neće biti ništa.

O opstrukcijama svjedoči i pismo koje ekskluzivno objavljuju Vijesti.ba, a koje je Nikola Zukor Lakušić, agent reprezent Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) uputio direktoru ZZJZ FBiH Davoru Peharu.

Lakušić u pismu apeluje na Pehara da ne podlegne ogromnim pritiscima da se vakcine Sputnik V ne isporuče Federaciji BiH.

Također ga je pozvao da ne dozvoli da bilo ko uzurpira ugovor potpisan sa kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo i “vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor sa ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH”.

U pismu upućenom Peharu, u čiji je sadržaj uvid imao portal Vijesti.ba, Lakušić napominje kako mu se prvi put obraća, iako je, kako kaže, imao namjeru da to učini i mnogo ranije, smatrajući da je nabavka vakcina po sistemu adhok jako bitna za novonastalu situaciju u vezi virusa Covid 19 za sve stanovnike na području BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjersko opredjeljenje.

“Ja Nikola Lakušić, kao agent reprezent ispred RDIF Rusija, dobijam poziv-apel od prijatelja iz Sarajeva da pomognem shodno mojim mogućnostima pri nabavci vakcina Sputnik V, jer je u cijeloj Bosni i Hercegovini nastala alarmantna i teška situacija što se tiče širenja virusa Covid19. Prihvatio sam iz ličnih i moralnih razloga da to preko svojih već dugogodišnjih poslovnih kontakata i bezrezervno uradim”, kaže se u pismu.

Lakušić navodi da je sredinom ovog mjeseca sa firmama Tuzlafarm d.o.o. i MGM farm d.o.o. stupio u kontakt radi nabavke vakcina za potrebe Federacije BiH. Te su firme preko tenderske dokumentacije i svih relevantnih uslova dobile tendere.

“Iz meni nepoznatih razloga su vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u Federaciji BiH od strane Krajinagroup d.o.o. iz Banje Luke, a koja je zbog nekorektnog načina poslovanja, degradirajući druge legitimne firme iz Federacije BiH i mene lično, a i preko svojih direktnih kontakata u javnom mnijenju po cijelom regionu Balkana nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi, tako i mene lično lažima i kompromitujućim informacijama”, piše Lakušić.

Dalje navodi da je delegacija RS-a jučer, 23.3., na sastanku u RDIF Fondu u Moskvi, koji je održan po njihovom zahtjevu da dobiju ekskluzivni ugovor za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, koji je bezrezervno ODBIJEN,što ukazuje da RDIF svakome onome koji koristi način – kao što je to radila Krajinagroup d.o.o. – “politički, represivan, ucjenjivački i medijski da degradira konkurente – ne dozvoljava takav čin!”

“Ovom prilikom Vas molim da ugovor potpisan sa Medimpex d.o.o. Sarajevo ne dozvolite da bilo ko uzurpira i vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor sa ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH.

Još jednom Vas molim da stanete iza ovog projekta jer i sami vidite da su pritisci ogromni da se vakcine ne isporuče Federaciji BiH, a lično mislim da Vi ne stojite iza toga, već da ste na pravoj strani, a to je strana zdravlja i hitne vakcinacije stanovništva BiH”, zaključuje se u Lakušićevom pismu.

Izvor: Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button