BiH

Bogić Bogićević izabran za gradonačelnika Sarajeva

Bogićević nije došao na sjednicu Gradskog vijeća, ostavljen mu rok da se izjasni

Gradski vijećnici izabrali su Bogića Bogićević za gradonačelnika Sarajeva.

Bogićević je juče odustao od kandidature pa nije poznato da li će prihvatiti funkciju gradonačelnika. Građani Sarajeva su za sutra najavili protestnu vožnju u znak podrške Bogiću Bogićeviću. Ovakvu odluku donio je nakon što je konstituirajuća sjednica prije dva dana prekinuta i nakon što je vijećnik Srđan Srdić bio kandidat za predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Srdić je danas odustao od kandidature, a s obzirom na to da dolazi iz reda srpskog naroda, da je izabran na mjesto predsjedavajućeg Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik jer je iz istog naroda kao i Srdić.

Ranije tokom sjednice za zamjenike Gradskog vijeća izabrani su su Dragan Stevanović (Srbin) i Mirela Džahverović (Ostali). Za Dragana Stevanovića je glasalo 20 od 25 prisutnih vijećnika. Za Džahverović je glasao 21 gradski vijećnik, dva listića su bila nevažeća, a dva nepopunjena.

Inače sjednicu su obilježile brojne pauze i prepucavanja vijećnika.

Nezavisni vijećnik Srđan Srdić je u toku sjednice negodovao što su u Komisiju za izbor i imenovanje izabrali većinom članova koalicije koja je izabrala gradsko rukovodstvo.

“Niste vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti i zastupljenosti političkih partija” obrazložio je Srdić svoje negodovanje.

Od sedam članova su dva člana iz Naroda i pravde, dva iz Naše stranke, po jedan član iz Naše stranke, DF-a i SDA.

Slični članci

Back to top button