BiHBiznisPrivreda

U koje države su bh. kompanije povećale izvoz i koji su sektori privrede ostvarili rast

Važno tržište Kosova

U prva dva mjeseca tekuće godine izvoz je povećan u odnosu na isti period 2020. za 6,47 posto, odnosno približno 119 mil. KM, potvrdili su Faktoru u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

– Sasvim sigurno da se radi o pozitivnom trendu ukoliko uzmemo u obzir da je izvoz povećan u Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Njemačku… Također, moramo naglasiti i povećanje izvoza na tržište Kosova s obzirom na nisku osnovicu poređenja prethodne godine – kazali su nam u VTKBiH.

Posebno je važno što jedan dio bh. privrednika uspješno posluju u ovo doba pandemije koronavirusa.

OHRABRUJUĆI POKAZATELJ

U februaru 2021. izvoz veći za 10,5 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

– Ne možemo gledati oporavak ekonomije samo kroz povećan izvoz u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, ali možemo reći da je jedan pozitivan parametar koji kaže da ipak naši privrednici uspijevaju poslovati u ovim teškim vremenima.

Naročito kroz činjenicu da je upravo drvoprerađivački i metalski sektor ostvario rast izvoza, koje su naše strateške grane privrede. Povećanje izvoza svakako možemo posmatrati da jedan dio bh. privrede uspješno obavlja svoju djelatnost – ističu u ovoj državnoj instituciji.

Ipak, teško je tvrditi šta bh. ekonomiju čeka u narednom periodu.

– Sasvim je nezahvalno predvidjeti oporavak ekonomije dok traje pandemija, a imajući na umu da nemamo plan vakcinacije u našoj zemlji. Ipak, sektori koji su se pokazali kao najotporniji i dalje će uspjevati izvlačiti bh. ekonomiju, prvenstveno kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH pa tako možemo očekivati nastavak pozitivnog trenda povećanja izvoza u narednom periodu – poručili su iz VTKBiH.

 

Izvor: Faktor.ba

Slični članci

Back to top button