KulturaMuzika

Želimir Altarac-Čičak preminuo od posljedica korona virusa

Ovu informacijuje  potvrdila njegova supruga Edina Gugać

Jedan je od najznačajnijih kreatora sarajevske glazbene pozornice i dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”, Želimir Altarac-Čičak, preminuo je nakon borbe sa korona virusom tokom noći.

Ovu informacijuje  potvrdila njegova supruga Edina Gugać.

On je bio smješten je u Respiratorni centar zgrada stare hirurgije na KCUS-u i uprkos borbi ljekara, preminuo je.

Borio se sa koronavirusom oko mjesec dana a 19. marta je prebačen na Podhrastove da bi ga potom 22. marta prebacili u Respiratorni centar, prema riječima njegove supruge.

Želimir Altarac Čičak je jedan od najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, pionir disk-džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u podrumu studentskog doma “Mladen Stojanović” djelovao je i prvi underground club u Sarajevu “Barutana”.

U kratkoj historiji tu su svirali mnogi, ali “Barutana” je zapamćena po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom “Čičak plus Čičak”, gdje su zajedno nastupali Ž. A. Čičak i grupa “Čičak”, a koji je već tada stekao epitet najboljeg disk-džokeja ex-Jugoslavije, a “Barutana” bila mjesto gdje su se mogla čuti najaktualnija svjetska muzička ostvarenja trendovskog i progresivnog avangardnog žanra.

Saradnja sa sarajevskim pop-rock grupama rezultirala je posve novim muzičkim izrazom.

U saradnji s grupom “Kodexi” snimljene su tri pjesme, tri hita ove grupe.

Također je napisao stihove za pjesmu Eduarda Bogeljića “Lutalica”, ali je i autor prepjeva za melodije “Voljeti nekog” The Bee Gees i “Pekareva pjesma” The Small Faces.

Sve tri su zabilježile visoke plasmane na “Top-hit listi slušalaca Radio-Sarajeva”.

Najuspješniju saradnju je ostvario s grupom Indexi , to jeste s gitaristom i kompozitorom Slobodanom Bodom A. Kovačevićem.

Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama Indexa, kao što su “Negdje na kraju u zatišju” i “Svijet u kome živim”.

Pjesma “Negdje na kraju u zatišju” i bila je potpuno razbijena dotadašnja shema klasičnih formi trominutnih kompozicija i popularnih hitova.

Ova rock poema bila je proglašena za najslušaniju, i bila je hit 1970., na Radio Sarajevu.

Pjesma “Svijet u kome živim” je najviše puta snimljena u izvođenju drugih grupa i izvođača raznolikih muzičkih žanrova kao: Teška industrija, Konvoj, Branimir Štulić Johnny, Gruhak, Krug, The Evolution, Texas Flood.

Za svoj društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac Čičak je dobio mnoga društvena priznanja, od kojih posebno treba spomenuti slijedeća: Spomen-plaketa Grada Sarajeva (1980.), Zlatna medalja rada (1983. Predsjedništvo SFRJ), Estradna nagrada BiH (1990. Savez Udruženja estradnih radnika SR BiH), Zlatni liljan (1996. – Općina Centar Sarajevo), Nagrada Davorin (Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture).

Posljednje priznanje je dobio u decembru 2020. godine kada je proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Izvor: Sarajevska sehara

Slični članci

Back to top button