BiH

Ministrica Gudeljević: Nema potrebe za uvođenjem PCR-a za ulazak u BiH

Sastanak premijera i ministara o nabavci vakcine

Ministrica Ankica Gudeljević se obratila javnosti nakon današnjeg sastanka sa premijerima i ministrima zdravstva u kantonima povodom nabavke vakcina u BiH i općenito epidemiološke situacije.

“Mi smo održali sastanak sa premijerima i ministrima zdravstva. Moram reći da je ovaj sastanak bio bolji čak od prethodnog jer smo se mogli dogovoriti o postupanju u teškim vremenima u kojim se nalazimo.

Glavna tema je nabavka cjepiva i kojom dinamikom ćemo dalje dobijati cjepiva. Konačno je proradio COVAX mehanizam, naravno da nismo sretni i zadovoljni da su to bili posljednji dani prvog kvartala. Ne možemo reći da ugovor nije ispoštovan iako nismo zadovoljni”, kazala je Gudeljević.

Potom je pojasnila koje vrste cjepiva se u drugom kvartalu očekuju u BiH.

“Radimo na tome da u drugom kvartalu ubrzamo dolazak ostale količine cjepiva u BiH. Svakodnevno smo u razgovorima sa predstavnicima Covax mehanizma i svima onima koji su uključeni u nabavku cjepiva. Dobili smo informaciju da je naredna isporuka iz Covax mehanizma AstraZeneca koja će doći oko 22/23. aprila i to je 81.600 doza. Iskustva znamo da kada najavimo datum da to ne mora značiti precizno, zato vas molim da me ne držite za riječ ako ne bude baš taj dan. Kao što rekoh, proradio je Covax mehanizam, počinju nam stizati količine i bitno je istaći da nam redovno stiže“.

Dodala je:

“Sljedeće je da ćemo dobiti 100.620 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca. Ne znamo da li se radi o manjim količinama više puta ili odjednom, nemamo te informacije. Molim za razumijevanje, mi nemamo mnogo unaprijed informaciju kada će tačno doći koja količina, to je promjenljivo i to možemo znati par dana unaprijed i trudimo se da odmah izvijestimo javnost“, dodala je Gudeljević.

Također, očekuju se isporuke u okviru EU mehanizma.

“U okviru EU mehanizma u drugom kvartalu će biti isporuke cjepiva za BiH, 85% od sredstava mora biti iskorišteno za nabavku cjepiva, a ostalo za jačanje kapaciteta opreme kao što je jačanje hladnog lanca ili troškovi transporta. Od ugovora s Austrijom očekujemo negdje oko 120 tisuća cjepiva, Pfizerovog. Austrija je koordinator za raspodjelu cjepiva za zemlje zapadnog Balkana. Poljska nam nudi 380 hiljada doza AstraZenece“.

Razgovaralo se i o eventualnim mjerama prilikom ulaska u BiH.

Razgovarali smo o mogućnostima uvođenja PCR testova za sve koji budu ulazili u BiH. Nakon što smo pustili da nam stručnjaci iznesu svoje stavove po tom pitanju, došli smo do zaključka da trenutno nema potrebe za PCR testovima i ograničavanje ulazaka u BiH“, dodala je Gudeljević.

Zaključila je:

“Ukoliko se ne poštuju već postojeće mjere, kojeg smisla ima uvoditi dodatne? Vrlo je teško ispratiti poštivanje mjera i ja pozivam sve stanovnike BiH i one koji planiraju doći u BiH da poštuju mjere naših službi koje su ih postavile. Svaka mjera ima svoj razlog i za cilj ima zaustaviti širenje virusa. Vrlo je bitno da stavimo virus pod kontrolu, a to možemo svi ako se zajedno budemo držali mjera“, istakla je u obraćanju ministrica Gudeljević, piše N1.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button