Svijet

„Iz Rusije s ljubavlju“: Italija protjerala ruske diplomate zbog nove afere špijunaže

Rusi su kupovali tajne dokumente o vojnoj saradnji Italije i NATO-a

Ruske afere špijuniranja ne prestaju, a ovaj put meta im je Italija, zemlja koja je jedan od ključnih ruskih partnera u Evropi. Iako je Rim dio zapadnih ekonomskih i vojnih integracijskih struktura, uvijek je održavao pozitivan dijalog s Moskvom, što je rezultovalo brojnim partnerstvima i prijateljskim bilateralnim odnosima.

Unutar NATO-a i Evropske unije, Italija je često zagovarala politike koje uzimaju u obzir ruske interese i pokušavala je uključiti Kremlj u rasprave o glavnim evropskim sigurnosnim pitanjima. Ipak, čini se da Rusiji ni to nije bilo dovoljno, te su i u ovu evropsku zemlju poslali svoje špijune.

Kraj marta obilježila je informacija kako je Rim naredio protjerivanje dvojice ruskih diplomata zbog slučaja špijunaže koji je italijanski ministar inostranih poslova Luigi Di Maio nazvao „izuzetno ozbiljnim incidentom“ između dvije države. Italijansko Ministarstvo inostranih poslova kasnije je saopštilo da je na razgovor o slučaju pozvalo i ruskog ambasadora Sergeja Razova.

DiMaio je tada putem Facebooka rekao da je se žalio ruskom ambasadoru i obavijestio ga o „trenutnom protjerivanju dvojice ruskih diplomata koji su sudjelovali u ovom izuzetno ozbiljnom incidentu“.

Uhvaćeni na djelu

Sve je počelo još prije nekoliko mjeseci kada su italijanske tajne službe posumnjale da jedan kapetan italijanske mornarice sarađuje sa Rusima. Od tada su ga pratili da bi ga utorak navečer uhvatili na sastanku sa ruskim diplomatom. Dvojica muškaraca našla su se na parkingu gdje ih je policija za specijalne operacije zaustavila. Uhapsili su svog kapetana, optužujući ga da je za novac prodao „povjerljive dokumente“. Rus, član ruske ambasade u Rimu, izbjegao je hapšenje zahvaljujući diplomatskom imunitetu.

Novinska agencija ANSA, pozivajući se na istražne izvore, identifikovala je kapetana kao Walter Biot, te su naveli da je dotični radio u jedinici vojne politike u uredu načelnika štaba odbrane. Ta je jedinica obrađivala „sve povjerljive i tajne dokumente“, uključujući NATO-ove dosjee.

Mediji su također izvijestili da je Biot primio 5.000 eura u gotovini od svog ruskog kontakta. Kapetan mornarice fotografisao je tajne dokumente na ekranu svog računala i proslijedio ih na USB stik olovke koju je policija zaplijenila.

Biot (Izvor: open.online)

Ruske novinske agencije, pozivajući se na rusku ambasadu u Italiji, rekle su da je protjerani par radio u uredu vojnog atašea u Rimu. Talijanski list Corriere della Sera izvijestio je da je ruski dužnosnik, koji je uhvaćen na sastanku, protjeran zajedno sa svojim nadređenim. Nijedan od njih nije imenovan.

Ipak, u zvaničnom dokumentu italijanske vlade o kancelarijama državnih ambasada u ovoj zemlji, dva imena su navedena kao zaposleni u ruskoj ambasadi u kancelariji vojnog atašea, a to su Evgeny Sapozhkov i Gleb Erichev, obojica zamjenici vojnog atašea. Dmitry Ostroukhov je naveden kao zamjenik atašea odbrane. Dokumentu možete pristupiti na ovom LINKU.

Odgovor Rusije

Ruska ambasada u Rimu potvrdilo je da je ruski vojnik zadržan 30. marta.

„Događa se provjera okolnosti slučaja. Zasad smatramo da je neprimjereno komentarisati ono što se dogodilo. Ipak, nadamo da se to nije odrazilo na bilateralne odnose između Rusije i Italije“, saopštili su iz ambasade.

Čini se da je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pokušao umanjiti značaj te afere.

„Trenutno nemamo informacije o razlozima i okolnostima slučaja. Ali se nadamo da će se vrlo pozitivan i konstruktivan karakter rusko-italijanskih odnosa sačuvati“, kazao je Peskov.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova istaklo je da im je žao zbog protjerivanja dvojice zaposlenika ruske ambasade iz Rima. Dodali su da istražuju okolnosti odluke, te da će dati daljnje najave o mogućim sljedećim koracima u vezi s ovom mjerom koja, kako kažu, ne odgovara razini bilateralnih odnosa. Visoki ruski zastupnik rekao je kako vjeruje da će Moskva protjerati italijanske dužnosnike kao odgovor na ovaj potez.

S druge strane, brojne zemlje Zapada izrazile su podršku Italiji u njihovim nastojanjima da sačuvaju sigurnost svoje države, ali i čitave Evropske unije i NATO saveza. Tako je britanski ministar inostranih poslova Dominic Raab rekao da se London „solidarizuje s Italijom i njezinim akcijama, razotkrivajući i poduzimajući mjere protiv ruske zloćudne i destabilizirajuće aktivnosti koja je osmišljena da potkopa našeg saveznika u NATO-u“.

Ruska ambasada u Rimu (Izvor: AP)

„Iz Rusije s ljubavlju“

Cijeli slučaj podsjetio je na dešavanja od prošle godine kada je Rusiju situaciju s pandemijom koronavirusa iskoristila za ostvarivanje nekih strateških aktivnosti koje možda imaju veze sa cijelom aferom špijuniranja. Naime, tadašnji italijanski premijer Giuseppe Conte prihvatio je ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ruska brigada specijalizovana za hemijsko ratovanje i dezinfekciju otrovnih tvari, dođe u Italiju i pomogne u borbi sa koronavirusom.

Ruska vojska je 22. marta 2020. godine započela „medicinsku pomoć“ Italiji u akciji koju su nazvali „Iz Rusije s ljubavlju“. Ogromni vojni avioni Il-76 poletjeli su iz zračne baze u moskovskoj regiji, a Kremlj je istakao da je Putin izrazio podršku italijanskoj vladi i ljudima u izuzetno teškoj situaciji s kojom su suočeni, te da je „uslišio italijanski poziv u pomoć“.

„Giuseppe Conte izrazio je iskrenu zahvalnost na koracima koje je Rusija poduzela kako bi podržala Italiju u tako teškom trenutku za nju“, poručio je službeni Kremlj prošle godine.

Dva mjeseca su pripadnici ruske brigade, odjeveni u bijela hazmatična odijela, imali potpunu slobodu u Lombardiji, regiji najviše pogođenom pandemijom. Međutim, italijanski saveznici u NATO-u izrazili su sumnju da je takozvana humanitarna brigada zapravo bila paravan za špijunske aktivnosti.

Te je sumnje pojačala činjenica da su Rusi proveli znatno vrijeme oko zračne baze Ghedi u blizini Brescie, gdje se čuva nuklearno naoružanje.
Rusija je u Italiju poslala medicinsku opremu u teretnim avionima (Izvor: Reuters)

TV snimke koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane pokazalo je kako kolona od najmanje sedam vojnih vozila, uključujući velike kamione, čeka na utovar u avione. U tom periodu, Italija „nije imala kontrolu nad ruskim vojnim trupama tokom operacija dezinfikacije na teritoriji sjeverne Italije“.

Mnogi su se obavještajni stručnjaci pitali zašto je takva sloboda dopuštena Rusima. Tada su i američke obavještajne agencije izrazile sumnju u dobre namjere Rusije. Uprava SAD-a pokazala je da ne smatra prihvatljivim ovakvo „razuzdano ponašanje na teritoriju NATO-a“. Zbog toga se s pravom nameće pitanje, je li u akciji „Iz Rusije s ljubavlju“ došlo nešto pored ljubavi, te da li su već tada Rusi pripremali i raspoređivali svoje špijune kako bi prikupili dragocjene informacije.

Brojni stručnjaci rusku aferu špijunaže u Italiji nazivaju najozbiljnijim incidentom od Hladnog rata. Jasno je da je Rusija za brojne evropske zemlje prije svega sigurnosna prijetnja, pa čak i onda kada glumi prijateljstvo ili dobre namjere. Njihov najvažniji cilj jeste prikupljanje svih informacija koje im mogu pomoći u destabiliziranju Evrope i NATO saveza, te ne biraju sredstva kako bi taj cilj i ostvarili.

Slični članci

Back to top button