Svijet

SAD poručuje da Kina prijeti globalnom poretku

Bidenova administracija u Kini

Bidenova administracija započela je prvi susret na visokoj razini s Kinom, istaknuvši da kineske akcije prijete globalnom poretku temeljenom na pravilima te poručivši da će se Washington zalagati za svoje prijatelje.

Američki državni sekretar Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan u Anchorageu na Aljasci su se sastali s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomacije Wangom Yijem, piše Hina.

“Razgovarat ćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, kibernetičkim napadima na Sjedinjene Države, ekonomskom prisilom naših saveznika”, rekao je Blinken na otvaranju sastanka pred novinarima.

Dodao je da svaka od ovih radnji “ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost”.

U podužem odgovoru na uvodne riječi SAD, Yang je uzvratio optužujući Sjedinjene Države da koriste svoju vojnu moć i financijsku nadmoć kako bi vršili pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.

Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineskog teritorija i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutarnje stvari.

Yang je dodao da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskoj razini s obzirom na “pokolj” Afroamerikanaca i dodao da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.

Poručio je SAD da trebaju napustiti “mentalitet hladnog rata” i sučeljavanja.

“Što se tiče odnosa sa Sjedinjenim Državama, kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, nadamo se da neće doći do sukoba. Znači, bez konflikta, međusobno poštovanje i saradnja s obostranim dobitkom”, rekao je.

Uoči pregovora, Sjedinjene Američke Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokracija u Hong Kongu.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button