Svijet

Kijev optužuje Moskvu da jača vojno prisustvo u blizini granice

Ukrajina se suočava sa "ruskom agresijom"

„Rusija aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima u blizini Ukrajine, a broj slučajeva kršenja režima prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu raste“, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji dostavljenom medijima.

Prema podacima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine „od kraja marta Rusija duž državne granice Ukrajine i na Krimu drži 28 taktičkih grupa bataljona, od kojih svaka broji po 600 ljudi, na privremeno okupiranim teritorijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nalazi se ruska okupatorska vojska, u čijem sastavu ima oko 28.000 ljudi, a koja djeluje uz podršku ruske regularne vojske na komandnim položajima iz sastava kadrovske vojske oružanih snaga Rusije“, navodi se.

U saopštenju ukrajinske ambasade dodaje se i da su „akcije Rusije za eskalaciju sukoba praćene svakodnevnom aktivnom i ciničnom kampanjom dezinformacija“ ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, uključujući i u Srbiji.

“Ruska agresija”

Ta kampanja ima za cilj da diskredituje ukrajinsku stranu i opravda vojnu agresiju Moskve, dodaje se i ističe da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rješavanje krize i poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmjerene na pogoršanje bezbjednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati dosljednom sprovođenju Minskih sporazuma.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je u televizijskom obraćanju rekao da je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena dobio uvjeravanja da Vašington neće napustiti Ukrajinu “u suočavanju sa ruskom agresijom”.

Zelenski je pozvao NATO da ubrza ulazak njegove zemlje u taj savez, kako bi se poslao „pravi signal“ Rusiji, nakon čega je Kremlj ocijenio da bi to zaoštrilo sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

„NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu“, teritoriji na istoku Ukrajine gde traju sukobi sa proruskim separatistima, napisao je na Tviteru Zelenski nakon telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, ističući da će „Akcioni plan za članstvo biti pravi signal Rusiji“.

U razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom, Stoltenberg je izrazio „duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini i okolini“.

Posljednjih nedjelja došlo je do pojačanih rusko-ukrajinskih tenzija, nastavljaju se sporadični, manji sukobi na istoku Ukrajine, između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Moskva.

BBC prenosi i da su američke snage u okruženju u stepenu visoke pripravnosti, zbog, kako kažu, „eskalacija ruske agresije” u toj oblasti, što je bio povod i za telefonski razgovor američkog predsjednika Džoa Bajdena sa ukrajinskim predsjednikom.

Izvor: Insajder

Slični članci

Back to top button