Svijet

Rusija prijeti Americi: “Izbjegavajte to za vlastito dobro”

Upozorila je druge zemlje da ne snabdijevaju Ukrajinu oružjem

Dva američka ratna broda trebala bi ove sedmice stići u Crno more u kontekstu eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, gdje se vladine snage bore protiv proruskih snaga. U sukobu je do sada poginulo 14.000 ljudi. 

Moskva je 2014. anektirala Krim od Ukrajine.

Zapad upozorava da Rusija u posljednje vrijeme gomila snage kod ukrajinske istočne granice i na Krimu. Rusija odgovara da svoje snage premješta kako joj odgovara, uključujući u cilju odbrane.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je u utorak američke ratne brodove u Crnom moru da drže distancu, napomenuvši da je rizik od incidenata jako visok, prenijele su ruske novinske agencije.

“Američki brodovi nemaju apsolutno ništa tražiti kod naših obala, to je čista provokacija. Provokacija u direktnom smislu riječi: oni testiraju našu snagu, igraju se našim živcima. Neće uspjeti”, rekao je.

Dodao je:

“Upozoravamo Sjedinjene Države da će im biti bolje da budu daleko od Krima i naše crnomorske obale. To će biti za njihovo vlastito dobro.”

Rusija je upozorila da se ne prodaje oružje Kijevu

Pentagon nije želio komentirati slanje brodova, kazavši samo da američka vojska rutinski šalje brodove u tu regiju.

Ruska Crnomorska flota bazirana je na Krimu, gdje ima moćne projektile i radare. Rusija je, također, upozorila da se ne prodaje oružje Kijevu.

“Pozivamo sve odgovorne zemlje s kojima komuniciramo, a Turska je jedna od njih, da snažno preporučujemo da analiziraju situaciju i konstante ratoborne izjave Kijeva i također ih upozoravamo da ne ohrabruju te militarističke težnje”, rekao je u ponedjeljak u Egiptu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenio je Itar-TASS.

Turska je isporučila Kijevu vojne dronove, o čemu je ugovor potpisan 2019. Prema medijima, već ih je isporučeno šest.

Prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, novi ugovori o vojnim dronovima, uključujući streljivo, kao i o izgradnji patrolnih čamaca, potpisani su u decembru.

Evropska unija kazala je da s velikom zabrinutošću prati kretanje ruskih jedinica kod ukrajinske granice i na Krimu.

Evropska unija je pozvala ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi doveli do daljnjih napetosti, rekao je portparol šefa europske diplomatije Josepa Borrella.

Pozvao je, također, Rusiju da ubrza napore radi provedbe mirovnog plana iz 2015.

Izvor: Index.hr

Slični članci

Back to top button