Svijet

Evropska unija i EUFOR: Posvećeni smo suverenoj i cjelovitoj BiH

Oni ističu da Evropska unija i njene zemlje članice u potpunosti i snažno podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su kazali da su posvećeni suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, a ovaj stav dolazi nakon što se u javnosti usijala situacija sa “non paperom” iz Slovenije i prekrajanjem granica na Zapadnom Balkanu.

“Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To smo više puta ponovili i naš stav je čvrst i nepromijenjen”, rečeno je u zajedničkoj izjavi delegacije Evropske unije, šefova misija zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini i komandata EUFOR-a.

Oni ističu da Evropska unija i njene zemlje članice u potpunosti i snažno podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina bi trebala iskoristiti 2021. kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji. Nastavljamo podržavati te napore”, saopćeno je.

Podsjetimo, u javnosti se pokrenula bura reakcija zbog toga što je slovenski premijer Janez Janša navodno poslao non paper u Brisel u kom govori o raspadu Bosne i Hercegovine, odnosno pripajanju Republike Srpske Srbiji, a Kosova Albaniji. Ovaj papir je pokrenuo pitanja mogućeg ili nemogućeg mirnog razlaza u BiH i potencijalnih ratnih dešavanja.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button