BiH

SDA: Mjere Fortine vlade ne samo da su zakasnjele već su i nezakonite

Tvrde da to pokazuje nesposobnost i neznanje aktuelne vladajuće većine

Sve restrikrivne mjere koje je Fortina vlada uvela građanima Kantona Sarajevo protivne su zakonu, što još jednom potvrđuje nesposobnost i neznanje aktuelne vladajuće većine, smatraju u Kantonalnom odboru SDA Kantona Sarajevo.

Oni kažu da mjere koje su za cilj imale zaustavljanje ubrzanog širenja koronavirusa ne samo da su donesene sa zakašnjenjem, što je rezultiralo teškim posljedicama po zdravlje i živote građana, već su donesene u suprotnosti s odredbama Zakona o Vladi Kantona Sarajevo.

“Iako je Zakonom o Vladi Kantona Sarajevo jasno propisano da Vlada higijensko-epidemiološke mjere može donijeti samo odlukama, Fortina vlada je građanima Kantona Sarajevo uvela restriktivne mjere na osnovu zaključaka. Uvođenje restriktivnih mjera usvajanjem zaključaka, uz pozivanje na Zakon kojim je predviđeno da se te mjere mogu donijeti samo usvajanjem odluka, nije samo pitanje terminologije i pokazatelj neznanja aktuelne vlasti, već Kanton Sarajevo dovodi u opasnost zbog pravnih posljedica takvog postupanja”, smatraju oni.

Podsjećamo da je mjerama koje je propisala Fortina vlada spriječen ili ograničen rad brojnih poslovnih subjekata, dodaju, te bi činjenica da su te mjere donesene na nezakonit način mogla imati nesagledive posljedice po Kanton Sarajevo.

“Pozivamo aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo da se uozbilji te da počne raditi svoj posao u skladu s ustavnim i zakonskim propisima. Ako 5:0 u apelacijama u korist Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo aktuelnoj vlasti nije dovoljno da nauči raditi svoj posao, ili da bar nauči zatražiti i saslušati savjet od onih koji to znaju, svakako bi ih posljedice koje nose njihovi neustavni i nezakoniti postupci po građane morale natjerati da promijene svoj pristup”, zaključili su u KO SDA Sarajeva.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button