BiH

U Federaciji BiH ipak neće biti skraćivanja policijskog sata

Kantonima je ostavljena mogućnost da sami uvode restriktivnije mjere

Vlada Federacije BiH ipak nije prihvatila ranije iznesene prijedloge ko skraćivanju trajanja policijskog sata od 23 do 5 sati ujutro te su prihvatili prijedlog Kriznog štaba FBiH o produžavanju istih mjera. Dakle, sve ostaje kao i do sada – od 21 do 5 ujutro.

Vlada KS je ranije uputila molbu federalnom nivou za odobrenje pomjeranja početka organičenja kretanja, odnosno policijskog sata s 21:00 na 23:00 sata, usljed poboljšanja epidemiološke situacije i nastupanja ramazana, kako su naveli.

S tom idejom su se složili i ostali kantonalni premijeri i ministri s obzirom na to da se prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto.

Ipak posljednji prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je bio da do daljnjeg policijski sat ostane od 21 do 5, što je vlada i usvojila.

Kantonima je ostavljena mogućnost da sami uvode restriktivnije mjere na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Policijski sat od 21:00 do 5:00 je na snazi od 24. marta na prostoru cijelog entiteta, usljed trećeg vala korone, a u ranijem periodu trajao je od 23:00 do 5:00.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button