BiznisFinansije

Uskoro ćemo do mora ići modernom magistralom

Do Neuma iz Mostara će se stizati za sat

Izgradnja magistralnog puta, koji će jedini bosanskohercegovački grad sa izlazom na more spojiti s ostatkom države, u punom je jeku, a već ovog ljeta dionica od Hutova do Neuma trebala bi biti završena.

Radovi se odvijaju na sedam LOT-ova, a put od Stoca do Neuma trebao bi trajati do 35 minuta. Početkom naredne godine projekat bi trebao biti završen, kažu iz JP Ceste FBiH, a vrijednost mu se procjenjuje na 72 miliona KM. Izvođača je više, a riječ je o domaćim firmama.

image

Radovi na LOT-u 6

ZASTOJI ZBOG PANDEMIJE

– Dionica magistralne ceste koju izvodi Hering obuhvata potez od deset kilometara na LOT-ovima 5 i 6 Broćanac – Cerovica i Cerovica – Stolovi. Što se tiče same dionice, ona je podijeljena na LOT 5 cirka pet kilometara, kao i LOT 6. Sastavljena je tako da na LOT-u 5 imamo dva podvožnjaka i jedan nadvožnjak, s tim da ih prate devijacije lokalnih puteva. Na LOT-u 6 imamo četiri podvožnjaka, koja također prate lokalne puteve, kazao je voditelj gradilišta firme JV Hering d. d. Široki Brijeg Azer Leto.

Izgradnja magistralnog puta Neum – Stolac počela je u aprilu 2018. godine, a završetak radova se očekuje početkom 2022.

Izgradnja magistralnog puta koji će spojiti Stolac i Neum teče predviđenim tokom, a vožnja do Neuma već sada je ugodnija s obzirom na to da su određene dionice već puštene u promet. Leto napominje kako situacija sa koronavirusom i loši vremenski uvjeti jedino mogu uzrokovati određena kašnjenja na gradilištu.

image

Vozači su zbog radova primorani koristiti obilaznice

– Najviše nam se nakupilo tih problema koji su vezani za koronavirus, odnosno za dovoz nekih sirovina, materijala. Potom su tu i uvoz određenih strojeva, carinjenje. Sve su to problemi koji sustižu svakoga ko se bavi ovim poslom. Pridržavamo se svih potrebnih mjera Kriznog štaba, ali se opet dešava da se određeno osoblje ili neko od nas i podizvođača mora samoizolirati, tako da nastojimo to iznijeti na najbolji način, poručio je Leto.

image

Krešić: Hotelijerima šansa za širenje ponude

Izgradnja magistralnog puta posebno raduje turističke djelatnike u Neumu.

– Izgradnja bilo koje ceste je od velikog značaja, pogotovo za Neum, prema kojem su određene dionice završene, a koji je do sada bio praktički izoliran od ostatka države. Od ovog ljeta će biti uvezana dionica od Hutova do Neuma, što je u istinu super vijest. Mi se nadamo da će ta cesta iduće godine biti u punom profilu, naravno i zbog domaćih gostiju, ali i aktivacije aerodroma u Mostaru. To je za nas izvrsna vijest. Nadamo se da će samim ti i zaleđe Neuma oživjeti i da će se ljudi polako vraćati u zaleđe, što bi stvorilo novu turističku ponudu, ističe hotelijer Davor Krešić.

image

​SEZONA NA PRAGU

Sezona u Neumu počinje već od prvog maja, kada se očekuju i prvi turisti.

– Tako da se nadamo da će Neum uistinu biti odlično popunjen, ali još čekamo na rezervacije. Polako nam dolaze, ali to je još mali broj, ali nadamo se da će Neum za prvi maj biti pun. Nadamo se da će krenuti sezona i da će se nastaviti u kontinuitetu, rekao je Krešić.
Za sat iz Mostara, moderno izgrađenom cestom, uskoro će se moći do Neuma i to bez prelaska granice. Uporedo s ovim radovima, vode se i aktivnosti oko izgradnje buduće trase obilaznice Stoca.

Izvor: Oslobođenje

Slični članci

Back to top button