BiH

Bajrović o planu Dodika i Čovića: “Institucije će paralizovati, a prijedlozi iz ‘non-papera’ će biti kompromis”

HDZ je, smatra Bajrović, zajedno sa SNSD-om imao plan da 2022. godine uđu u Predsjedništvo i urade ono što nisu uspjeli 2018. godine

– Hrvatski “non-paper” koji je izašao nekoliko dana prije “non-papera” koji su objavili slovenački mediji, a za koji se tvrdi da je nastao u kabinetu Janeza Janše, suštinski je cilj ove inicijative koju zajedno vode vlade Hrvatske i Slovenije, dakle vlade desnice HDZ-a u Hrvatskoj i desnice u Sloveniji, koju vodi Janša – kazao je za “Hayat” Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

Bajrović kaže da su ove dvije vlade u uskoj koordinaciji sa Viktorom Orbanom u Mađarskoj jer je Mađarska zajedno sa Hrvatskom,Slovenijom, Kiprom i Grčkom bila ta koja je na sve načine pokušala da hrvatski “non paper” prijedlog promjene Ustava BiH progura i stavi na dnevni red EU.

“Nije nikakva tajna da te zemlje imaju izuzetno dobre odnose sa Rusijom, dakle sa Putinom i nema nikakve sumnje da iza svega stoji zajedno sa HDZ-om i Aleksandar Vučić. Ono što je ovdje interesantno jeste da je napravljena procjena da je očito sada vrijeme da se taj prijedlog gurne u javnost iz prostog razloga što se HDZ osjeća frustrirano. Njima 2022. izgleda kao kataklizmička godina, jer 2022. ne samo da Čović može izgubiti izbore za Predsjedništvo nego HDZ može izgubiti šest od 17 Hrvata u Domu naroda FBiH i time biti izbačen iz vlasti potpuno.

HDZ je, smatra Bajrović, zajedno sa SNSD-om imao plan da 2022. godine uđu u Predsjedništvo i urade ono što nisu uspjeli 2018. godine.

To je urađeno u Jugoslaviji, u vrijeme kada je Predsjedništvo Jugoslavije bilo blokirano, iz tadašnje Evropske zajednice utvrdili su da institucije u Jugoslaviji ne funkcionišu i da treba biti priznato jedino ono što funkconiše, a tada su to bile republike.

Bajrović ističe da Čović zajedno s Dodikom hoće da preslika taj plan i to je Čović 2018. godine zvao plan B.

“Tako što će se institucije potpuno paralizovati i što će se BiH dovesti u jednu situaciju gdje će prijedlozi koje su iznijeli i Hrvatska, a i Janša, biti neka vrsta kompromisa. Pogotovo taj hrvatski prijedlog koji kaže, suštinski dajte HDZ-u da upravlja BiH, na način na koji je Piter Bota upravljao Južnoafričkom Republikom u vrijeme aprthejda. Janšin prijedlog je po meni usluga koju Janša čini Orbanu i Putinu. Pogledajte medije, portal “Istraga” je objavljivala veze Janše sa ljudima iz BiH, sumnje da se pere novac putem izvjesnih ljudi, Rok Snježić blizak Janši ima bliske veze s ljudima koji peru novac i blizak je SNSD-u, i to je jedno, da se stvori Velika Srbija, a Hrvatska da napravi Veliku Hrvatsku”, kazao je Bajrović za Hayat.ba.

Izvor: Hayat

Slični članci

Back to top button