Region

Edi Rama tvrdi: “Vidio sam dokument o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, Janša mi ga je pokazao”

Demantovao premijera Slovenije

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu, prenijela je “Gazeta ekspres”.

Rama je rekao da je mapu vidio te da mu je te dokumente i mapu pokazao slovenski premijer Janez Janša.

„Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam vidio taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar“, rekao je Rama u emisiju „Izbori 2021“.

Podsjećamo, Istraga.ba objavila je prošle sedmice da je slovenski predsjednik Borut Pahor 5. marta ove godine upitao članove Predsjedništva BiH je li moguć “mirni raspad BiH”.

“U posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije. Možete li se vi u BiH mirno razići?”, upitao je Pahor.

Dva člana Predsjedništva BiH Komšić i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće. Dodik je iznio suprotan stav.

Istog dana sarajevski portal Politicki.ba objavio je informaciju da postoji “non-paper” koji se dovodi u vezu sa promjenom granica na Balkanu, da bi, na kraju, slovenski portal Necenzurirano.si objavio sporni dokument.

Slovenski premijer Janez Janša više puta je negirao da ima išta s tim dokumentom. Tokom razgovora s članom Predsjedništva BiH, rekao je da Slovenije nama ništa s tim dokumentom.

No, treba napomenuti da je Janša, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, podržao “non-paper” koji je u Bruxellesu prezentirala Hrvatska, a koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona u BiH.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button