Svijet

Isplivali novi detalji afere koja potresa Bugarsku: Kako je najveći vrh Rusije uključen u špijuniranje

Zašto se spominje ime nekadašnjeg “plinskog kralja Rusije”?!

Tenzije u odnosima između Rusije i Bugarske porasle su posljednjih mjesec dana nakon što su Bugari razotkrili jednu od najvećih afera špijunaže u njihovoj zemlji.

Naime, šest Bugara uhapšeno je zbog navodne umiješanosti u špijunski lanac, a među njima bivši šef Vojne obavještajne službe u Bugarskoj Ivan Iliev, kao i drugi članovi ministarstva odbrane i vojno-obavještajne jedinice jer su Moskvi nastojali predati tajne dokumente koji bi mogli naštetiti sigurnosti Bugarske, Evropske unije, SAD-a i NATO-a.

Iliev, koju je vodio akciju špijunaže, optužen je za regrutovanje agenata koji su imali pristup povjerljivim vojnim i tehnološkim informacijama. Njegova supruga Galina, koja ima bugarsko i rusko državljanstvo, djelovala je kao posrednik između njega i predstavnika ruske ambasade.

“Možemo zaključiti da je kriminalna skupina predstavljala ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti prikupljanjem i prosljeđivanjem stranoj državi podataka koji čine državnu tajnu Bugarske, NATO-a i Evropske unije”, rekla je Siyka Mileva, glasnogovornica državnog tužilaštva.

Novi detalji afere

Nakon ispitivanja svjedoka i aktera ove afere, u javnost su procurili novi detalji slučaja koji je narušio odnose između dvije “prijateljske zemlje”. Iako zvanični Kremlj demantuje da ima bilo kakve veze sa špijunažom, jedan od optuženih vojnih obavještajnih službenika odlučio je da iznese sve detalje o protudržavnoj aktivnosti.

Naime, priznao je da je supruga Ivana Ilieva – Galina Ilieva, koja je regrutovala neke od sudionika afere, sestra sekretarice pokojnog Rema Vyahireva. Riječ je o legendarnoj ličnost devedesetih godina prošlog vijeka, koji je imao nadimak “Plinski kralj Rusije”, te je bio dugogodišnji predsjednik Gazproma.

Također, Vyahirev je bio zamjenik ministra plinske industrije, a tadašnji ministar bio je Viktor Chernomyrdin, koji je kasnije postao i ruski premijer. Vyahirev je umro 2013. godine u 79. godini života.

Putin i Vyahirev (Izvor: Wikipedia)

Prema optužnici, Galina je imala važnu ulogu u špijunskoj mreži. Kao ruska državljanka imala je lakši pristup ambasadi Moskve u Bugarskoj i zato joj je povjeren zadatak prijenosa povjerljivih podataka. Zauzvrat, ona i njen suprug su dobijali novac.

Jedan od optuženih je nakon ovih priznanja pušten uz kauciju, dok su u pritvoru zadržani ostali članovi grupe: Ivan Iliev, njegova supruga Galina, šef sektora za tajne podatke u Narodnoj skupštini Lyubomir Medarov, koji je također bivši obavještajac, te zamjenika šefa odjela za proračun i troškove vojske u Ministarstvu odbrane, pukovnik Petar Petrov.

U međuvremenu je sofijsko vojno okružno tužilaštvo pokrenulo drugu istragu špijunskog skandala jer su službenici Vojne policije bez problema dopustili Ivanu Ilievu da napusti zgradu Vojnog tužlaštva. Objasnili su da se sve dogodilo dok je jedan od njih pušio, a drugi je bio pored toaleta. Iliev je iskoristio trenutak nepažnje i napustio je zgradu. Dva sata kasnije primijećen je u blizini ruske ambasade.

Galina Ilieva (Izvor: newsbeezer.com)

Bugari protjerali dvojicu ruskih diplomata

Sofia je nakon toga protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog umiješanosti u špijunažu protiv Bugarske. Bugarska nacionalna televizija izvijestila je da su u pitanju ruski diplomati Maxim Ribkin, prvi sekretar u ruskoj ambasadi i Alexander Zinkin, drugi sekretar. Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv ruskog dvojca zbog ilegalnih obavještajnih aktivnosti u Bugarskoj. Ministarstvo inostranih poslova odmah je reagovalo i dalo im 72 sata da napuste zemlju, s obzirom da kao diplomate imaju imunitet i ne mogu biti uhapšeni, zbog čega je postupak protiv njih i zaustavljen.

Prema bugarskoj državnoj agenciji za sigurnost, dvojica Rusa su dobili tajne dokumente vezane za NATO i EU od uhapšene grupe preko supruge Ivana Ilieva. Supruge diplomata Elena i Evgenia bile su bliske optuženoj Galini i otkriveni su njihovi brojni sastanci.

“Ova neopravdana optužba bugarskih vlasti neće pridonijeti daljnjoj izgradnji konstruktivnog rusko-bugarskog dijaloga. Ruska strana zadržava pravo odmazde”, napisala je ruska ambasada u Bugarskoj na Facebooku odmah nakon proglašenja Zinkina i Ribkina persona non grata.

Afera špijunaže (Izvor: YouTube)
S druge strane, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, je izrazio punu podršku Bugarskoj u slučaju špijunaže.

“U NATO-u svi moramo biti jedinstveni i solidarni jedni s drugima. Zato je vrlo važna politička volja”, rekao je Stoltenberg.

“Bugarska je prijatelj, saveznik NATO-a i partner. Pažljivo pratimo bugarsku istragu ruskog špijunskog lanca. Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet Bugarske i zajedno s Bugarima se suprotstavljaju tim zloćudnim aktivnostima na njihovom teritoriju”, objavio je u subotu glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Podsjećamo, snimak koji otkriva detalje afere špijunaže, objavljen je na YouTube-u. Na njemu se, između ostalog vidi žena u bijeloj jakni koja stiže u rusku ambasadu u Sofiju, zatim animirani razgovor s nekim neidentifikovanim. Također, unutar vladine kancelarije nadzorna kamera je uhvatila muškarca kako broji novac za svojim stolom, što je očigledno bila nagrada za špijunažu. Pored toga u presretnutom telefonskom pozivu čuje se navodni vođa grupe kako govori saučesniku kako je njegov otac plakao kad je Staljin umro. Tada razgovaraju o novcu.

Slični članci

Back to top button