Region

Politički analitičar iz Beograda tvrdi: “Gubitak Kosova želi se nadomjestiti tako što će se Srbiji pripojiti RS-u”

Popov je istakao da je Vučić znao za non-paper

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Popov gostovao je u programu Face televizije.

– Još nismo pobrojali sve žrtve prethodnog rata, sada neko ponovo zagovara takvu ideju! Prekrajanje granica da bi se namirile ambicije državnika može se desiti samo na nekoj mirovnoj konferenciji! Dogovorom iz Karađorđeva je stvoren rat, sada imamo situaciju nedovršenog rata! Mira na Balkanu će biti tek kada se stvore Velika Srbija, Velika Hrvatska i Velika Albanija! Vučić zna za „non-paper“, rekao je Popov.

Dodao je:

– Predsjednici Slovenije i Mađarske žele preko BiH pomoći Vučiću da se riješi pitanje Kosova! Gubitak Kosova želi se nadomjestiti tako što će se Srbiji pripojiti RS! Umiješane su i sile iz međunarodne zajednice koje ne vide rješenje ni za Kosovo, ni za BiH! Ako se prizna Kosovo, Srbija bi to teško progutala! Iz međunarodne zajednice misle da se od BiH ne može stvoriti funkcionalna država! Ako je osnovna ideja da Evropa bude bez granica, čemu onda vodi iscrtavanje novih granica, to je suprotno Evropi kojoj svi težimo! Ovo je dalo vjetar u leđa velikodržavnim idejama na ovim prostorima, i unijelo veliki nemir među građane! Nalazimo se u situaciji žabe koja se kuha u loncu, a ne zna da iskoči! Janšina inicijativa je unijela veliki nemir i ona poziva rat! Brisel je morao glasnije reagovati na „no paper!“

Istakao je i da je EU opterećena nizom problema.

– Jedan od osnovnih problema Evrope je što je prebrzo primila neke zemlje! Ovo je još jedna pukotina koja se pojavila unutar EU! EU nije, a morala je da odreaguje na ovakve stvari! To je sve suprotno onome na čemu se ona zasniva!

Izvor: SB

Slični članci

Back to top button