Finansije

Potrepštine koje su duplo jeftinije u Njemačkoj nego u BiH (VIDEO)

Gledateljka poslala video

Mnogi su tokom pandemije ostali bez posla. Dok ministri imaju obezbjeđenje, narod jedva obezbjeđuje osnovno. U građanima raste osjećaj neizvjesnosti. Istovremeno rastu i cijene.

Oni koji dođu u Bosnu i Hercegovinu iz neke od zemalja zapadne Evrope često se čude skupoći namirnica. Gledateljka koja živi na relaciji Njemačka – BiH, odnosno Freiburg – Sarajevo, poslala je snimak koji pokazuje da su neki proizvodi koji spadaju u svakodnevne potrepštine kod nas duplo skuplji.

Najdrastičnija razlika je u cijeni higijenskih proizvoda. Dezodoransi u spreju i stiku koji su u Njemačkoj euro ili euro i po, kod nas su u jednom marketu 6,70 KM. U drugom 6,60. U nekim marketima moguće ih je pronaći po nešto nižim akcijskim cijenama. Pasta za zube koja je u Freiburgu 1,30 euro, kod nas je 5,30 KM, odnosno 5,20. Gelovi za tuširanje, koji su u Freiburgu 1,80 euro, kod nas su oko 5 KM.

Cijene u Njemačkoj i BiH

“Ja ću pokušati to slikovito da objasnim. Da uzmemo primjer BiH i bilo koja evropska zemlja npr. Holandija. Kada se napuni budžet, i jedne i druge zemlje, Holanđani gledaju da od tog budžeta što više subvencioniraju. Što više novca daju svojim poljoprivrednicima, kroz razne pomoći, donacije, garantovani otkup… S druge strane otvaraju javne nabavke koje su za poljoprivrednike i proizvođače prehrane način da dobiju što veća sredstva”, pojašnjava Draško Aćimović.

Jedno ministarstvo u Holandiji, nastavlja Aćimović – ima tri auta. Uposlenici dolaze na biciklu. Ministar ima platu koja je u iznosu od tri prosječne.

“U BiH iz tog budžeta se ne daje malte ništa ni poljoprivrednicima ni proizvođačima. Kupuju se auta, slike, namještaj. Ministar ima platu u iznosu od 13 prosječnih. Plus 15 naknada koje nigdje ne prikazuje. Umjesto tri auta imaju 30. Javne nabavke služe da bi se na njima ukralo. A ne da bi se dalo poljoprivrednicima i proizvođačima prehrane. Eto, to vam je osnovni uzrok zašto je kod nas prehrana skuplja nego u bilo kojoj evropskoj zemlji”, kaže Aćimović.

Građani razočarani

Građanima Bosne i Hercegovine, posebno penzionerima, od svake kese teže je razmišljanje o tome koliko im je nakon kupovine ostalo novca u skoro nikad dovoljno teškom novčaniku.

Cijena života u BiH je visoka. I ova rečenica je za većinu istinita. Ne samo kada je metafora nego i kada je potpuno lišena svake stilske figure. Građani sa stilom znaju da se našale na račun stvarnosti u kojoj žive. Ali i da bez okolišanja izraze nezadovoljstvo i razočaranost.

Najniža penzija iznosi 382 KM. Prosječna neto plata u BiH je 969 KM, bruto iznos je 1.493 KM. Prosječna bruto plata u Njemačkoj je 3.975 evra. Treba napomenuti da su novinari N1 cijene u BiH poredili sa cijenama u Freiburgu. Turističkom mjestu koje je i skuplje nego neki drugi gradovi u Njemačkoj.

Video prilog možete pogledati ovdje.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button