Svijet

Uhapšen svećenik koji je bio umiješan u genocid u Ruandi

Nije dao hranu civilima, već ubicama

Svećenik iz Ruande Marcel Hitayezu, koji se sklonio u Francusku i dobio državljanstvo, uhapšen je pod optužbom da je učestvovao u genocidu u domovini 1994. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Hitayezu je uhapšen u Francuskoj 14. aprila pod optužbom da je počinio krivična djela “učešće u zločinima protiv čovječnosti” i “genocid”, navedeno je u saopćenju iz Državnog tužilaštva za borbu protiv terorizma Francuske.

Protiv njega je 2019. godine pokrenuta istraga, a uhapšen je na jugu zemlje u mjestu Montlieu-la-Garde, oko 50 kilometara sjeverno od grada Bordeauxa, gdje je živio.

Navodi se kako se 1994. godine grupa pripadnika naroda Tutsi sakrila u crkvu u kojoj je Hiteyazu tada služio, a optužen je kako nije dao hranu civilima, već onima koji su ih ubijali. Hiteyazu je već izveden pred sud, a navedene optužbe je odbacio.

Francuski vrhovni sud odbio je zahtjev Ruande za izručenje Hitayezua u oktobru 2016. godine.

Genocid u Ruandi su 1994. godine počinili pripadnici plemena Hutu nad manjinskim plemenom Tutsi. Stanovnici Ruande su pred očima svjetske javnosti bili suočeni s jednim od najokrutnijih genocida u historiji.

Sistematski pokolji počeli su nakon što je srušen avion tadašnjeg predsjednika Ruande Juvenala Habyarimana, a pleme Hutu je za njegovu smrt optužilo pripadnike plemena Tutsi.

Tokom tromjesečnih pokolja, prema podacima UN-a, poginulo je 800.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima Ruande poginulo više od milion Tutsija i pripadnika Hutua.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button