Svijet

Armin Laschet je glavni kandidat za novog kancelara u Njemačkoj

Put do kancelarskog ureda bit će dug i trnovit

Predsjednik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet od danas je zvanično kandidat svoje partije za nasljednika Angele Merkel na funkciji kancelara Njemačke, jer se lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder povukao iz utrke, prenio je Deutsche Welle.

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija je na čelu CDU od sredine januara, a današnjom odlukom rukovodstva stranke šezdesedogodišnji političar će na parlamentarnim izborima u septembru biti kandidat za kancelara takozvane Unije, koju čine CDU i CSU.

Kada je na stranačkom kongresu u januaru 2021. Laschet u drugom krugu glasanja pobijedio konkurenta Fridriha Merca sa osvojenih 53 odsto glasova, i kada su tu pobjedu potvrdili i glasovi pristigli poštom, mnogi su u tome vidjeli garanciju da će se nastaviti dosadašnji politički kurs kancelarke Merkel.

Lašet, koji je od 2012. godine jedan od pet potpredsjednika CDU, oduvijek je bio pouzdan partner Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer, koja je strankom rukovodila od 2018. do prošle godine. Sa takvim pristupom, on je 2017. godine postao premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, a ove godine i šef stranke.

Međutim, zbog niza propusta u borbi sa koronom Laschet se postepeno udaljavao od Merkel. Najprije je nastojao da održi ravnotežu, ali je krajem marta ove godine tome došao kraj.

Kada su nakon maratonskih pregovora oko pooštravanja mjera tokom uskršnjih praznika Merkel i premijeri 15 pokrajina predstavili postignuti dogovor, kojem se protivila gotovo čitava Njemačka, Laschet se vidno distancirao, uz poruku da „tako dalje ne može“.

To pokazuje koliko je dramatična situacija u redovima demohrišćana, a razloga za to je mnogo: teškoće u savladavanju pandemije, razne afere sa korupcijom članova poslaničke grupe te stranke u Bundestagu, prevare, nepoverjenje i uz sve to kancelarka koja je veoma cijenjena u svetu, ali čiji je utjecaj znatno oslabio, jer joj se mandat bliži kriju.

Rezultati koje CDU bilježi u novim istraživanjima javnog mnjenja pokazuju da put do kancelarskog ureda neće biti nimalo lak i da može da završi u ćorsokaku.

Laschet poznaje sve strane politike, bolje nego što je to Merkel znala kada je preuzimala kancelarsku funkciju.

Diplomirani pravnik bio je član Gradskog veća Ahena, poslanik Bundestaga, poslanik Evropskog parlamenta, a od 2010. je premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije. Odrastao je u pograničnom regionu sa Belgijom i razmišlja kao iskusan Evropljanin.

Od 2019. godine Laschet je i predstavnik svoje zemlje za njemačko-francuske kulturne odnose, tako da je već dugo u intenzivnom kontaktu sa političkim vođstvom u Parizu, ali što se tiče transatlantskih odnosa, sigurno još mora ponešto da nadoknadi.

Uprkos današnjoj podršci rukovodstva, put Lascheta do kancelarskog ureda biće dug i trnovit, jer čak i u CDU treba mnoge motivisati da ga podrže.

Od uvijek pretećeg Fridriha Merca, koji nakon dvije neuspele kandidature za predsjednika stranke nakon odlaska Merkel računa s ministarskim mjestom, pa do žena u stranci koje su uvijek bile ponosne na Merkelovu, a sada ne čine ni četvrtinu među kandidatima u izbornim jedinicama u zemlji.

Izvor: SB

Slični članci

Back to top button