Film/TVKulturaMagazin

Oglasili se iz Narodnog pozorišta Tuzla o natpisima da su umjesto otkaza ‘nagradili’ glumca zbog seksualnog uznemiravanja

Kažu da se ne radi se o “nagrađivanju” počinioca već o poštivanju Zakona

Nakon tendeciozno naslovljenih medijskih tekstova u kojima se implicira da je Narodno Pozorište Tuzla “nagradilo” uposlenika optuženog za uznemiravanje kolegice blažom disciplinskom mjerom, umjesto mjere otkaz, dužni smo, s ciljem istinitog informisanja javnosti oglasiti se po ovom pitanju, navode iz Narodnog pozorišta Tuzla.

“Od prvog anonimnog pominjanja na Facebook stranici “Nisam tražila” reagovali smo instantno i odmah svoje saznanje proslijedili u kantonalno Tužilaštvo, odnosno podnijeli smo krivičnu prijavu protiv NN osobe.

Kada smo od strane vanjske saradnice dobili zvaničnu prijavu na uznemiravanje od strane uposlenika Narodnog Pozorišta Tuzla odmah smo dopunili prijavu Tužilaštvu sa novim saznanjima, uključujući i identitet uposlenika koji je prijavljen i rijetka smo bh. ustanova (od svih koje su pomenute u anonimnim svjedočanstvima) koja je podnijela krivičnu prijavu.

Isti dan formirana je disciplinska komisija i započeo je interni proces, u skladu sa Pravilnikom o radu Narodnog pozorišta Tuzla. Komisija sastavljena od tri člana iz reda uposlenika uz maksimalnu posvećenost započela je rad.

Kolegici koja je izvršila prijavu pružili smo nedvojbenu podršku sa željom da se proces sprovede profesionalno i uz apsolutno uvažavanje i poštovanje, na čemu nam se kolegica, po okončanju procesa i lično zahvalila.

Tokom disciplinskog postupka je utvrđeno da se teža povreda radne obaveze dogodila u maju 2019. a disciplinski postupak je pokrenut u februaru 2021. odmah po saznanju o tom događaju.

Član 100 Zakona o radu propisuje da se mjera otkaz o radu može izreći najkasnije godinu dana od učinjenja povrede radne obaveze.

Dakle, zbog činjenice da je od dana konkretnog događaja, pa do dana saznanja, odnosno pokretanja disciplinskog postupka proteklo više od godinu dana mjera otkaza ugovora o radu nije mogla biti izrečena zbog zakonske zastare. Izricanje disciplinske mjere otkaza bilo bi u tom slučaju nezakonito i disciplinski postupak bi bio poništen.

Osim navedenog, komisija je utvrdila obzirom na težinu djela koje se stavlja na teret, te obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti da će izrečena mjera pismenog upozorenja pred otkaz zadovoljiti svrhu kažnjavanja, te djelovati preventivno kako prema počiniocu tako i u cijelom kolektivu.

A važno je istaći da je i vanjska saradnica prilikom svog iskaza pred komisijom navela da bi takvu kaznu smatrala adekvatnom, što se nalazi u zvaničnom zapisniku.

Dakle, ne radi se o “nagrađivanju” počinioca već o poštivanju Zakona o radu FBiH.

Svojim brzim djelovanjem pokazali smo svoje opredjeljenje da rješavamo ovaj i svaki drugi slučaj koji se eventualno pojavi.

Dok su mnoge ustanove odbijale uopšte komentarisati navode sa društvenih mreža mi smo se uhvatili u koštac sa problemom. Odmah smo podnijeli krivičnu prijavu protiv našeg uposlenika i u najbržem roku sproveli disciplinski postupak što treba pokazati opredjeljenje i jasan stav Narodnog Pozorišta Tuzla po ovom pitanju, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Tuzla.

Naime, danas je u Oslobođenju objavljen članak naslova “Umjesto otkaza “nagrađen”: Glumac iz Tuzle zatvorio kolegicu, svukao se i seksualno je uznemiravao“.

Upravo ovim povodom danas su se putem Facebook stranice oglasili iz Narodnog pozorišta Tuzla i uputili saopćenje za javnost.

Izvor: Tuzlanski.ba

Slični članci

Back to top button