Svijet

Bivši policajac proglašen krivim za ubistvo Georgea Floyda

Slučaj koji je zaprepastio svijet ostao je zabilježen na videosnimku

Derek Chauvin odlukom suda u Minnsoti proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda koje se desilo 20. maja 2020. godine.

Chauvin je proglašen krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena, a odluka o kazni bit će donesena za dva mjesec.

Odluku o kazni Derek Chauvin čekati će iza rešetaka.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde Minnesote i policajaca iz Minneapolisa počele su se još prošle sedmice raspoređivati po cijelom gradu, zauzimajući strateške položaje duž najvažnijih koridora i u stambenim četvrtima. U ponedjeljak su advokati iznijeli završne riječi, a zatim se porota povukla na vijećanje i za donošenje odluke bila su im potrebna dva dana, odnosno 10-ak sati.Sudac je unaprijed bio odredio da presuda neće biti objavljena u kasnim večernjim satima kako bi se izbjegle potencijalne demonstracije koji bi mogle buknuti u slučaju oslobađajuće presude.

Proglašenje krivim za prvu, najozbiljniju optužnicu, bivšem policajcu moglo bi naposljetku donijeti maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina, a za druge dvije još 25 godina, odnosno još 10 godina. No s obzirom na to da Chauvin nije prije osuđivan, stručnjaci očekuju da će zatvorska kazna biti niža, najvjerojatnije po 12 i po godina za optužbe za ubistvo te 4 godine za ubistvo iz nehata.

Prije nego što se porota od 12 članova povukla, saslušane su završne riječi advokatskih timova. Tužilac Jerry Blackwell rekao je porotnicima kako su čuli 45 svjedoka, ali vjeruje da postoji i 46. svjedok “koji se zove zdravi razum”.

Chauvina nakon izricanja presude izvode iz sudnice (Foto: Twitter)
Chauvina nakon izricanja presude izvode iz sudnice (Foto: Twitter)

Snimka ubistva

Tužilaštvo se u svom izlaganju fokusiralo na snimku snimljenu kamerom na tijelu policajca kako bi pokušali dokazati da je Chauvin bio svjestan publike koja ga gleda dok je koljeno držao na Floydovu vratu, ali je nastavio raditi ono što je naumio kako bi dokazao svoj autoritet, zadovoljio svoj ego i ponos.

Chauvin je držao koljeno na Floydovu vratu devet minuta i 29 sekundi. Koljenom je pritiskao vrat još tri minute i 27 sekundi nakon što je Floyd izdahnuo. Nakon što je Chauvinu kolega policajac rekao da Floyd nema pulsa, koljeno je ostalo na vratu još dvije minute i 44 sekunde.

George Floyd je 27 puta rekao da ne može disati i preklinjao policajca da ga ne ubije.

S druge strane, obrana tvrdi da je Floydova smrt uzrokovana kombinacijom zdravstvenih problema i narkotika.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button