Nogomet

Raspad sistema: Engleski klubovi se povukli iz Superlige

Piše se da su i italijanski Inter i Milan najavili povlačenje

Svih šest engleskih klubova povuklo se iz učešća u Superligi, takmičenju koje je u ponedjeljak osnovalo 12 najbogatijih klubova Starog kontinenta.

Manchester City je prvi klub koji se i formalno povukao iz novoformiranog takmičenja nakon što je Chelsea prethodno”signalizirao” da ima namjeru pripremiti dokumentaciju kojom bi istupio iz takmičenja, piše BBC.

– Manchester City može potvrditi da je i formalno pokrenuo proces povlačenja iz grupe koja je razvijala planove za Evropsku Superligu – navodi se u kratkom saopćenju Građana na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Nakon ovog poteza sve četiri preostala engleska tima (Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham) odlučila su se na isti korak.

– Manchester United neće učestvovati u Evropskoj Super ligi – poručili su s Old Trafforda.

Dodali su:

– Pažljivo samo saslušali reakciju naših navijača, vlade Velike Britanije i naših dioničara. Ostajemo predani saradnji sa drugima u fudbalskoj zajednici kako bi se pronašla održiva i trajna rješenja za izazove pred kojima se nalazi fudbal.

I u Arsenalu su shvatili da je Superliga bila greška, što su potvrdili u svom saopćenju.

– Napravili smo grešku, izvinjavamo se navijačima – navodi se u jednom djelu otvorenog pisma navijačima.

I preostali engleski timovi zvaničnim saopćenjima su potvrdili istupanje iz Superlige, koja je očito osuđena na propast, svega dva dana nakon što je osnovana. Također se piše i da su italijanski Inter i Milan najavili povlačenje.

Izvor: Faktor

Slični članci

Back to top button