Privreda

Bh. mljekari višestruko povećali izvoz

Zahvaljujući USAID projektu

Podrška SAD-a mliječnoj industriji u Bosni i Hercegovini tokom zadnjih pet godina je dovela do značajnog povećanja prodaje, ali se povećao i izvoz – izjavila je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick tokom posjete mljekarskoj farmi u selu Verići u blizini Banje Luke.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske dobilo je grant Sweden/USAID FARMA II projekta za nabavku moderne stojnice za njegu papaka koju će koristiti više od 450 njegovih članova. Nove mašine će omogućiti članovima udruženja da povećaju godišnju proizvodnju mlijeka za pet posto ili 1,85 milona litara.

“USAID već gotovo 20 godina podržava razvoj poljoprivrede u BiH kako bi se otvorilo više radnih mjesta, povećali prihodi i povećao izvoz”, rekla je Eslick.

FARMA II projekat se završava u julu ove godine, isti je dodijelo zadnji grant. Od svog početka, projekt je pružio obuku za više od 2.500 mljekara, od kojih su gotovo 600 žene, o tome kako se bolje brinuti o zdravlju životinja, povećati proizvodnju i poboljšati kvalitet mlijeka. FARMA II je dodjelio ukupno 36 grantova u vrijednosti većoj od dva miliona KM za modernizaciju farmi i mljekara, te uvođenje novih proizvoda na tržište.

U projektu je navedeno da USAID pomjera svoj fokus sa sektora poljoprivrede, i nastavlja sarađivati sa EU kako bi im pomogao da dalje rade na njegovim dostignućima.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button