Investicije

Završena fabrika od 10 miliona KM: Pokrenut izvoz, očekuje se i rast prometa

Pored 23 nova radna mjesta, nove mašine i komore omogućit će ovoj kompaniji i poboljšanje kvaliteta proizvoda

Iza “Vimar grupe” iz Visokog je uzbudljiv period. Završena je izgradnja njihove fabrike za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina, vrijedna skoro 10 miliona KM, počeli su s izvozom u zemlje regiona, a uskoro se okreću i Evropskoj uniji te arapskim zemljama. Firma je zaposlila 23 nova radnika, uz već postojeća 43, a sve uz podršku projekta EU4Business.

“Moramo rasti”, govori Ehlimana Ajdin, direktorica i vlasnica “Vimar grupe”.

Prije više od dvije godine, “Vimar”, koji je počeo kao porodična firma, odlučio je proširiti svoje kapacitete, a pažnju im je privukao javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama koji je objavio projekt EU4Bussiness. Ovaj javni poziv je ciljao da podrži modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici “Vimara” vidjeli su priliku da predstave svoju planiranu investiciju: nabavku novih mašina za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koje bi im omogućile povećavanje proizvodnje te samim time i zapošljavanje nove radne snage.

alt

“Podnijeli smo zahtjev i dobili podršku. Čitav proces je bio fer i korektan” objašnjava Ajdin.

Ukupna vrijednost investicije “Vimar grupe” iznosila je više od 1 milion KM, a kroz EU4Bussiness je odobrena bespovratna podrška od 290.000 KM.

Investicija je uključivala nabavku mašine za pakovanje proizvoda, mašine za vakuumiranje proizvoda, klima-komora te kolica za komore.

Pored 23 nova radna mjesta, nove mašine i komore omogućit će ovoj kompaniji i poboljšavanje kvaliteta proizvoda zahvaljujući kompjuterskom praćenju proizvodnje.

“Očekujemo i povećanje prometa od 20-30 posto s ovom podrškom te finansijski rast”, govori Ajdin.

alt

Uprkos trenutnoj situaciji na tržištu pogođenom pandemijom Covida-19, “Vimar grupa” nastavlja sa planovima. S velikim domaćim tržnim lancem su dogovorili prodaju svojih proizvoda, a nadaju se i novim javnim pozivima na koje bi mogli aplicirati i ostvariti svoje ambicije.

“Treba biti hrabar i vjerovati u sebe i u tim ljudi oko sebe. Dobar tim je jedan od ključnih elemenata uspjeha. Sve se može postići kad ste okruženi dobrim ljudima”, završava Ajdin.

Podrška otvaranju radnih mjesta

Trideset pet malih i srednjih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača podržano je kroz projekat EU4Business, koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, čime je dat doprinos otvaranju novih radnih mjesta i očuvanju postojećih te borbi protiv negativnih posljedica pandemije Covida-19.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Vrijedan je 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka.

Zajednički ga provode “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit” (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO) od aprila 2018. do marta 2022. godine.

EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja „Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button