BiH

Slučaj u BiH: Policajci zaustavili imama koji je krenuo na teraviju pa ga alkotestirali

Iako je imao dozvolu za kretanje poslije policijskog sata, kao i legitimaciju Islamske zajednice i sliku s ahmedijom...

U mjestu Alagići kod Kreševa sinoć se desio incident gdje je policijska patrola zaustavila teravih imama A.B. koji teravih namaze obavlja u džematu u Crnićima.

Naime, po polasku na teravih namaz u 21:05h, policijska patrola je zaustavila automobil kojim je upravljao A.B. zbog zabrane kretanja usljed epidemioloških mjera.

Nakon što je imam A.B. pokazao sve potrebne dokumente te validnu dozvolu za kretanje u vrijeme zabrane kretanja te legitimaciju Islamske zajednice na kojoj je fotografija s ahmedijom, patrola je tražila od imama da “puše u balon”.

Trojica policajaca su bili u patroli te su imamu kazali da znaju da je sveti mjesec za muslimane, ali da mora puhati balon (bez ikakvog opravdanog razloga). Također, imam, A.B., je kazao i to da su mu policajci kazali da svi moraju “puhati u balon” po nalogu komandira PS Kreševo, ali i da su za vrijeme dok je izašao iz automobila i bio alkotestiran, cestom prošla tri automobila koja nit su zaustavljana, a kamoli da su vozači alkotestirani.

Naravno, imam je poslušao naredbu policijskih službenika i rezultat alkotestiranja je bio negativan (0,00 promila).

O ovom incidentu i ponašanju policijskih službenika, Nermin Merhemić, predsjednik Medžlisa Kiseljak, pod kojeg potpadaju i kreševski džemati, je već obavijestio kantonalni MUP, a dotična tri policajca će u ponedjeljak i zvanično biti prijavljeni Unutrašnjoj kontroli MUP-a SBK potvrdio je predsjednik MIZ Kiseljak Nermin Merhemić za portal mahalla.ba.

Izvor: mahalla.ba

Slični članci

Back to top button