Investicije

Vlada SAD donirala komandna vozila institucijama civilne zaštite u BiH

Vrijednost donacije je oko 450.000 dolara

Na današnjoj ceremoniji održanoj u kompleksu Ambasade SAD-a u Sarajevu, otpravnica poslova Ambasade SAD, Ellen Germain, uručila je vrijednu donaciju predstavnicima institucija civilne zaštite u BiH, koja će dalje unaprijediti kapacitete ovih institucija da osiguraju zaštitu i pruže pomoć građanima BiH.

Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a, finansirala je nabavku tri prilagođena komandna vozila, a ukupna vrijednost ove donacije je oko 450.000 dolara.

Danas su ova vozila uručena predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjeljenju za javnu bezbijednost Vlade Brčko distrikta BiH.Ova vozila koristit će se kao mobilne komandne stanice sa širokim spektrom primjena – kao odgovor na katastrofe, odgovor na situacije koje uključuju opasne materije, spasilačke akcije i kao podrška timovima za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Zahvaljujući ovim vozilima, institucije koje pružaju civilnu zaštitu bit će u mogućnosti bolje i brže odgovoriti u slučajevima katastrofa, prevozeći osoblje i opremu i postavljajući komandne stanice bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

Kako kažu u saopštenju, ova donacija još jedan je primjer velike posvećenosti i ulaganja Sjedinjenih Država u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button