BiH

Inzko o probijenom roku NSRS-a: Poduzet ću neophodne korake u najoptimalnijem trenutku

On je dao rok od tri mjeseca da se ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine

Istekao je tromjesečni rok koji je Valentin Inzko dao Narodnoj skupštini RS-a. Iako je bilo nade da će NSRS jučer raspravljati o oduzimanju odlikovanja ratnim zločincima, Klub SNSD-a se pobrinuo da se to odgodi za 11. maj.

Tim povodom novinari su pitali Ured visokog predstavnika u BiH da li će Valentin Inzko i dalje čekati s određenim potezima iako je rok istekao ili će pak poduzeti određene korake.
“Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata kao i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake”, rečeno je za Klix.ba iz OHR-a.
U obzir treba uzeti i od ranije poznat stav većine poslanika u NSRS-u, i opozicije i vlasti, o tome da neće glasati za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima.Podsjetimo da je visoki predstavnik Valentin Inzko u pismu krajem januara ove godine dao rok od tri mjeseca da se ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, koji su osuđeni u Haškom tribunalu.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button