BiH

SDA: Bahato bogati kladioničarski lobi ne smije biti iznad interesa građana

Uskratili federalni budžet za iznos viši od 600 miliona KM

Prenosimo reakciju Asocijacije priređivača igara na sreću, na inicijativu SDA o uvođenju PDV-a kladionicama, direktna je potvrda da tzv.“kladioničarski lobi“ misli da može biti iznad države.

Pokušaj da se političkim strankama i zastupnicima u Parlamentu BiH koje su izabrali građani određuje šta je „dopustivo“ a šta nije, to jasno potvrđuje. Ne smije se dozvoliti da grupa bahato bogatih kladioničara bude iznad Parlamenta BiH, državnih institucija i iznad interesa građana.

Način na koji je „kladioničarski lobi“ intonirao svoje saopćenje jasno ukazuje da u najvećoj mjeri upravo taj lobi finansijski stoji iza medijskog produciranja afera usmjerenih protiv SDA, upravo zbog našeg dugogodišnjeg insistiranja na adekvatnom oporezivanju.

Jasno je da kladioničari u političkim krugovima imaju svoje lobiste, ali vjerujemo da je došlo vrijeme kada će izabrani predstavnici građana u Parlamentu BiH ispraviti nevjerovatnu anomaliju u Zakonu po kojoj se PDV plaća na dječiju hranu, lijekove, hljeb i mlijeko, na školski prirbor, ali se ne plaća na igre na sreću.

Frapantan je podatak da su kladionice samo u Federaciji BiH za posljednjih pet godina ostvarile promet od oko osam milijardi KM, plativši za to tek simbolične iznose kroz direktno oporezivanje.

Raznim malverzacijama i korištenjem uticaja na političke stranke, bogati vlasnici kladionica su u tom periodu uskratili federalni budžet za iznos viši od 600 miliona KM.

Zbog toga će SDA nastaviti da inicira izmjene zakona i na drugim nivoima vlasti, kako bi kladionice konačno bile pravično oporezovane, poručili su.

Izvor: Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button