Region

Francuski ambasador u Crnoj Gori: Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave

Thimonier je kazao da nacionalističke snage, pothranjene toksičnim idejama, opstaju

Francuski ambasador u Crnoj Gori Christian Thimonier upozorio je kako Crna Gora ne može napredovati u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe, aludirajući pritom na to da je Evropski parlament priznao postojanje genocida u Srebrenici.

– Zemlja ne može napredovati u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe. Tim prije što Evropski parlament priznaje postojanje genocida u Srebrenici. Za dobro zemlje i naše saradnje možemo samo da poželimo da se ova tužna stranica okrene, što je prije moguće, putem širokog parlamentarnog konsenzusa. Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave. S druge strane, toliko toga čeka u sudskim reformama. Za sve Crnogorce privržene evropskom putu bilo bi šteta ukoliko bi se sa tim previše odlagalo – naglasio je ambasador, komentirajući stav crnogorskog ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

Govoreći o situaciji u regiji, Thimonier je kazao da nacionalističke snage, pothranjene toksičnim idejama, opstaju i predstavljaj u prepreku za pomirenje.

– Zbog pripadnosti jednoj ili drugoj zajednici ne smije biti diskriminacije, marginaliziranja ili privilegiranja bilo koga. To je jedini pristup koji omogućava napredak na evropskom putu. Pažljivo ćemo pratiti ovaj suštinski aspekt vladavine prava, koji je osnovni uvjet za članstvo u Evropskoj uniji – poručio je francuski ambasador u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button