BiH

BiH dobija humanitarnu pomoć za ljude u potrebi: Stižu paketi hrane…

Ujedinjeni Arapski Emirati šalju prehrambene namirnice

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku da prihvati humanitarnu pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama.

Kako se navodi u saopštenju, pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti posebnu odluku.

“Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana. Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, grah, leća i čaj”, navedeno je.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5% za Republiku Srpsku i 1% za Brčko Distrikt BiH.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM.

Ministarstvo sigurnosti BiH će izvještaj o realizaciji ove pomoći koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti Savjetu ministara BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button