Region

Janša: Na konferenciji EU-zapadni Balkan neće se razgovarati o promjeni granica

Janša je istakao važnost širenja Evropske unije na jugoistok

Slovenački premijer Janez Janša je tokom radne posjete Grčkoj razgovarao o prioritetima slovenačkog predsjedanja Vijećem EU-a, istakavši tom prilikom kao jedan od centralnih događaja koje će organizirati Ljubljana neformalni summit o zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi.

Govoreći o toj temi na 6. Delfskoj konferenciji lidera o razvoju konkurentnosti u Evropi i istočnom Sredozemlju, Janša je istakao važnost širenja Evropske unije na jugoistok, a ponovo je demantirao nedavne špekulacije da on stoji iz famoznog non papera o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH duž etničkih linija.

– Non paper je nešto što ne postoji i to ne mogu komentirati, a neke se non papere objavljuje samo zato da se ubrza rasprava koja bi bila u interesu jedne ili druge strane – kazao je Janša.

Dodao je kako Slovenija i u toj situaciji želi pomoći regiji.

– Slovenija pokušava pomagati regiji zapadnog Balkana kako bi njena evropska perspektiva postala realnost. Neformalna konferencija koju ćemo organizirati neće biti konferencija o promjeni granica nego o evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana – kazao je Janša na konferenciji.

Na toj konferenciji EU-zapadni Balkan koji Slovenija planira u oktobru ove godine govorilo bi se o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu i tome da treba napraviti nekoliko koraka naprijed u smislu evropske perspektive država koje još nisu u Evropskoj uniji, kazao je Janša.

Po njegovim je riječima nakon zastoja u procesu proširenja EU-a do kojega je došlo najprije zbog finansijske, a onda i migracijske, pa sada zdravstvene krize, proces proširenja EU-a sada potrebno nastaviti.

Kao druge teme slovenačkog predsjedavanja EU-om, među ostalim je naveo prevladavanje zdravstvene krize i njenih posljedica, otpornost EU-a na krizne izazove i vladavinu prava, pri čemu je upozorio na razlike koje u razvoju demokratije i gledanju na vladavinu prava realno postoje između zapadnoevropskih i istočnoevropskih država koje su bile pod komunističkim režimom, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button