Svijet

Sjeverna Makedonija protjerala ruskog diplomatu: Štitimo svoj suverenitet

Predsjednik Sjeverne Makedonije izjavio je da je diplomatski potez povezan s osjetljivim temama

Sjeverna Makedonija protjerala je jednog diplomatu iz ruske ambasade u Skoplju, objavljeno je službeno, čime se izlaže mogućnosti slične reakcije Moskve.

Sjeverna Makedonija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, nije izložila razloge koji su je naveli na tu odluku. Ovo je tek drugo protjerivanje diplomata od neovisnosti Sjeverne Makedonije 1991. godine. Skoplje je 2018. protjeralo jednog ruskog diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, koja je optužila Kremlj da je pokušao ubiti jednog svojeg bivšeg agenta na njezinom teritoriju.

“Ambasador Ruske Federacije pozvan je 14. maja kako bi mu bila uručena nota kojom se nalaže imenovanom diplomatu da napusti zemlju”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Ruska ambasada u Skoplju navela je lokalnim medijima da će razmotriti recipročne mjere. Vladini izvori precizirali su da ponašanje tog diplomata nije bilo u skladu s normama Sjeverne Makedonije, koja je reagirala kako bi zaštitila svoj suverenitet. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je diplomatski potez povezan s osjetljivim temama.

“Na temelju onog što sam vidio, slučaj su dokumentirale nadležne institucije. To nije bila improvizacija”, izjavio je Pendarovski.

Rusija je suočena s nizom izbacivanja svojih diplomata u Evropi, nakon optužbi čeških dužnosnika koji drže da su ruski agenti odgovorni za eksplozije u skladištima oružja 2014. godine.

Sjedinjene Države također su izbacile ruske diplomate nakon optužbi za rusko upletanje u američke izbore. Sjeverna Makedonija, koja ima nešto više od dva miliona stanovnika, kandidatkinja je za pristup Evropskoj uniji i u većini slučajeva se pridržava vanjske politike evropskog bloka.

Izvor: Raport

Slični članci

Back to top button