BiH

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli vakcinisat će se u Srbiji

Nisi bili prioritet pa se obratili komšijama

Stotinu studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli vakcinisat će se 23. maja u Beogradu, nakon što nisu uspjeli dogovoriti sa nadležnim institucijama da budu među prioritetnim grupama, saopćio je Ahmed Pašalić, student 6. godine Medicinskog fakuteta.

Pozvali su Ministarstvo zdravlja Srbije i vrlo brzo dogovorili termin.

Studenti u svom dopisu medijima navode kako već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Međutim, kako kažu studenti vlast iz Tuzle ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju studenata iz Tuzle.

Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.

Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

Stav studenata je da svi moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.

Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakcinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.

Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button