BiH

Turković: “Sve sam jasno rekla svojim kolegama u Vijeću ministara BiH”

"Ne možemo više preuzimati odgovornost za tuđe politizacije i blokade", poručuje

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru za olakšavanje, ali ne i potpuno ukidanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu turističke sezone, kazala je za N1 ministrica Bisera Turković.

“Prijedlog odluke je izuzetno dobro pripremljen, obavljene su konsultacije i relevantne institucije su podržale ovaj korak. Već duže vrijeme postoji snažan interes turista iz te države za posjetu Bosni i Hercegovini. Također, avio kompanije i tour operatori najavljuju intenziviranje saobraćajne komunikacije ukoliko se donese odluka, jer važeći vizni režim ne može apsorbirati i procesuirati takav nivo interesa”, kazala je Turković za N1.

Kako dodaje ministrica, takva jedna privremena mjera bi imala pozitivne efekte na bh. ekonomiju.

“Smatramo da bi jedna takva privremena mjera imala vrlo pozitivne efekte na bh. ekonomiju, posebno turistički sektor koji je pogođen pandemijom koronavirusa.

Prema procjenama Vanjskotrgovinske komore BiH ova mjera bi donijela direktnu korist, ne samo realnom sektoru, nego i državi koja je prema podacima VTK u 2019. godini prihodovala od turizma oko 350 miliona maraka.

Naša ambasada u Rijadu je zatrpana zahtjevima i molbama da se olakša vizni režim. Okolnosti nam idu na ruku i ovo je šansa generacije da spasimo turistički sektor i omogućimo ekonomski razvoj”, dodaje Turković.

“Nemaju svi takav interes”

“Nažalost, prema informacijama koje imamo, očito svi u Bosni i Hercegovini nemaju takav interes, jer je Ministarstvo finansija BiH dalo negativno mišljenje na prijedlog”, kazala je Turković.

Ističe da je tražila da se odluka stavi na dnevni red Vijeća ministara.

“Tražila sam da se ova odluka stavi na dnevni red Vijeća ministara BiH i usvoji na prošloj sjednici, no to nije prihvaćeno. Dobila sam informaciju od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da će naš prijedlog uvrstiti na dnevni red naredne sedmice. Želim biti optimista i vjerovati da se više niko neće igrati iracionalnih blokada. Svi argumenti su u potpunosti na strani ovog prijedloga. Svi u BiH će imati koristi od ovoga. Oni su svoje protivljenje obrazložili tvrdnjom da bi privremeno stavljanje van snage viznog režima donijelo manjag prihoda u budžetu države za oko 880.000 KM, što su neki planirani prihodi od plaćanja viza”.

Odluka koja će, kako ističe, sačuvati stotine radnih mjesta.

“Međutim, svi relevantni pokazatelji govore da će ova odluka sačuvati stotine radnih mjesta, donijeti desetine, pa i stotine miliona maraka prometa turističkom sektoru koji je teško pogođen koronavirusom i koji već više od godinu dana grca u gubicima. Ovo je odluka koja je interesu svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira gdje se nalazili. Ekonomija nam mora biti na prvom mjestu. Odbijam vjerovati da je neko spreman preuzeti odgovornost za štetu koja će biti nanesena iz nekakvih političkih ili drugih razloga. Razum mora prevladati. Ukoliko se to ne desi, oni koji blokiraju moraju biti svjesni posljedica. Svakodnevno dobijamo upite ljudi iz realnog sektora koji traže da im omogućimo da posluju, bukvalno da prežive“.

Dodaje:

“Od nas se traži da donesemo mjere koje će pomoći privredi, nerijetko od nas to traže i pojedini međunarodni zvaničnici, a evo kada pripremimo jednu odluku oko koje nema nikakvih nejasnoća i problema, nailazimo na iracionalne blokade. O čemu se tu onda radi?”, dodaje Turković.

Još je kazala da se ne može više preuzimati odgovornost za tuđe politizacije i blokade.

“Da budem potpuno otvorena, sve ovo sam jasno rekla svojim kolegama u Vijeću ministara BiH. Ne možemo više preuzimati odgovornost za tuđe politizacije i blokade. Jer, ne događa nam se ovo prvi put. Podsjetit ću vas da je BiH jednostrano ukinula vize za 7 država Južne Amerike (Argentina, Čile, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj, Venecuela). Mi smo odlukom predvidjeli da u slučaju bilo kakvih negativnih procesa može odmah reagirati, te je ona potpuno na liniji onoga što je Predsjedništvo BiH obećalo“.

Kaže:

“Nema apsolutno nikakvog razloga da se ova odluka ne usvoji odmah. Vjerujem da će svi staviti interes građana na prvo mjesto i podržati ovo rješenje. Turisti posjećuju sve dijelove BiH, ovdje nema politike, ovo je čista ekonomija. Potpuno sam otvorena, da ojačamo saradnju i sa drugim zemljama i ako to ima ovakvo opravdanje, učinimo to odmah. Država mora razumjeti realni sektor i ne smije biti prepreka razvoju.

Jer, privrednici i investitori neće nas čekati. Albanija je takvu odluku već donijela, sve zemlje regije razvijaju i ulažu u privredu, promoviraju svoje ponude. Ovo je šansa koju ne smijemo propustiti”, dodala je.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button