BiH

Kulenović: Zaključci iz RS o Schmidtu su glupost

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović odbacio je kao neosnovane i neozbiljne poruke sa sastanka vladajućih stranaka u RS-u, s kojeg je poručeno da za RS nije prihvatljiv način na koji je Christian Schmidt imenovan za novog visokog predstavnika.

– Imenovanje Schmidta za visokog predstavnika je sporno i neuskađeno s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Međunarodni faktor ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje – izjavila je nakon sastanka predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

U razgovoru za Vijesti.ba, Kulenović kaže kako prije svega treba poći od osnovne pretpostavke da RS nije subjekt međunarodnog prava, te da stoga i ovakve poruke mogu predstavljati samo lične opservacije učesnika sastanka.

Zaključke iz Banjaluke ocijenio je još jednom glupošću koja se lansira iz manjeg bh. entiteta s ciljem dalje destabilizacije, ne samo države BiH, već i unutrašnjih odnosa unutar nje same i daljeg širenja nepovjerenja među građanima i etničkim skupinama.

– Mi smo na neki način u jednoj velikoj dilemi da li uopšte na određene psihopatološke izjave reagovati racionalno, jer one obično i ne mogu dati rezultat koji se od njih očekuje. Patopsihološke ličnosti fokusirane su na ono što je njihov konačni cilj, neovisno o tome da li će zbog takve fokusiranosti doći do posljedica kako za ambijent u kojem žive, tako i za ljude kojima najčešće donosi bol, razaranje i patnju – kaže Kulenović.

Za odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka kaže da je imao dobre namjere prema BiH, ali da ih nije bio u prilici realizovati.

– Još u vrijeme dok je bio ambasador Austrije krajem rata u BiH, itekako je činio konkretne poteze i postupke u interesu BiH. Ali po imenovanju za visokog predstavnika nije više imao dovoljno jaku političku pozadinu i snagu da te ciljeve realizuje – poručuje Kulenović.

Neizgrađena politička strategija

I Inzko, ali i jedan od njegovih prethodnika – Christian Schwarz-Schilling, koji je također imao dobre namjere prema BiH, kaže Kulenović, došli su kao izraz jedne neodređene, nedovoljno jasne i neizgrađene političke strategije EU prema razvoju BiH u pravcu demokratskog društva i građanski uređene države.

On na imenovanje Schmidta gleda bez neke velike skepse ali ni oduševljenja.

– Politika nije ono što se govori, već što se čini. Postoje dovoljne pretpostavke koje govore u prilog tome da bi gospodin Schmidt mogao imati puno više političkog zaleđa i političke snage koja bi mu omogućila da se znatno lakše realizuju ciljevi bržeg stvarnog približavanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Izvor: Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button