Zdravlje

Karamehić: Ovo nije vakcinacija, za kolektivni imunitet treba 4,5 miliona doza

Prof.dr. Jasenko Karamehić, svjetski priznat imunolog i predsjednik Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine za N1 upozorava na potpuno neorganizovanu imunizaciju stanovništva, u kojoj smo čak iza Gane i Etiopije.

N1: Zašto nemamo preciznih podataka koliko je stanovništva u Bosni i Hercegovini imunizirano?

Karamehić : Ovo što se odvija kod nas, ja ne mogu reći da je ovo vakcinacija. Ovo je jedna inhomogena, diskontinuirana vakcinacija sa vrlo malim količinama doniranih vakcina.Vakciniše se svega nekoliko procenata stanovništva. To je sasvim suprotno od principa imunologije , koja je poznata u povijesti kako se vakcinacija radila. Ništa mi ne izmišljamo, ni toplu, ni hladnu vodu- treba se vakcinisati u što kraćem vremenu, što veći procenat populacije- to je takozvana homogena, kontinuirana vakcinacija, da bi otprilike najveći broj od te dvije trećine stanovništva imao u isto vrijeme taj vrh kolektivnog imuniteta. To je cilj da se zaustavi pandemija. To je povijest medicine i imunoligije potvrdila.

N1: Da li s obzirom na trenutno nepoznat, mali broj vakcinisanih možemo očekivati novu opasnost, novi talas pandemije , opasnost od novih mutiranih sojeva ?

Karamehić : Samo jedan princip borbe protiv pandemije je sljedeći : higijensko epidemiološke mjere koje su relativno efikasne uz aktivnu imunizaciju koju ja zagovaram od prvog dana kao klinički imunolog. Jedino te dvije mjere mogu zaustaviti pandemiju. Virus se bori da preživi, on mutira i ako je nezaštićeno, nije imunizirano stanovništvo, kao što je naše, normalno da se mogu očekivati teži ishodi i vraćanje na teži dio pandemije sa velikim brojem slučajeva inficiranih i umrlih. Mi i do sada imamo i jednih i drugih, nažalost, previše.

N1: Mi smo među prvi pet u svijetu po broju umrlih , šta nam to govori ?

Karamehić : To nam govori da se nismo najboolje organizovali, ni snašli, da vlast nije odradila svoj dio posla, a to je počela aktivnu imunizaciju prije Nove godine. Mi se ne možemo porediti sa Velikom Britanijom, sa Amerikom , koje su počele u decembru prošle godine, a Hrvatska i Srbija su počele 27. i 28. decembra , ja sam iskreno mislio da ćemo i mi. Evo već je kraj maja, mi osim doniranih nemamo drugih vakcina ili ako imamo to su minimalne količine.

N1 : Koliko bi vakcina trebalo nabaviti da bi imunizacija bila aktivna u našoj situaciji, da bi 70 posto stanovništva bilo imunizirano ?

Karamehić : Mi statistički imamo oko 3 miliona stanovnika, kroz statistiku moramo gledati i potrebu za vakcinaciju. 70 posto od tog broja, treba vakcinisati oko 2 miliona i 200 hiljada stanovnika, pomnožite to sa dva (dvije doze, op.a ), dobićete oko 4,5 miliona pojedinačnih doza vakcine. Tu izuzumamo grupe kao što su porodilje, trudnice , akutne oboljele, autoimuna oboljenja , imunokompromitovane i dođete do tog broja od 4,5 miliona potrebnih vakcina. Sad vi pogledajte koliko smo mi nabavili, kad ćemo mi dostići tih 70 posto vakcinacije stanovništva, da bi postigli kolektivni imunitet? Po meni naše vlasti nisu dobro odgovorile na ovu pandemiju !

N1: Da li nadležne vlasti , krizni štabovi imaju imunologa ? Da li ste ikada pozvani, da li je obaveza da stručni timovi koju organizuju imunizaciju imaju imunologa ?

Karamehić : Po medicinskoj doktrini, da. Međutim, kod nas dominira politička, a medicinska doktrina je potisnuta. Tu su uglavnom predstavnici političkih stranaka , pa čak i oni doktori koji sjede bliže su političkim strankama nego struci. Uz sva uvažavanja kolega, oni nedovoljno poznaju imunologiju .Tu je trebalo da bude i imunolog. Zašto nije, evo najbolje njihove odluke govore i ovo nesnalaženje, naročito imunološki. Sve vam je ovo imunologija, ti krizni štabovi nisu dobro radili, lutali su ili prepisivali iz susjednih zemalja. Ja ovo govorim sad kao predsjednik krovne institucije imunologa u Bosni i Hercegovini. Svugdje u svijetu imunolozi vode glavnu riječ ili su u kriznim štabovima. Jedino kod nas to nije slučaj jer politika dominira nad strukom i naukom. Zato imamo ovako loše rezultate.

N1: Zašto je rješenje bilo oslanjanje na mrežu Covax i zašto država nije direktno pregovarala sa proizvođačima ?

Karamehić : Ja sam govorio da Covax nije rješenja za BiH, nije ni za koga u svijetu. To je jedan trom mehanizam , jedan alibi mehanizam bogatih zemalja, koje peru savjest, pa daju siromašnim zemljama nešto vakcina. To vam je dvije i po milijarde ljudi u preko 190 zemalja. To je mrtvo slovo na papiru. To je potvrdila i Evropska unija. Šta su naši političari radili, meni to uopšte nije jasno!? Mi smo jedna od rijetkih zemalja koji nije išla u direktne pregovore.

Dodao je:

Pogledajte Srbiju šta je uradila, a nije član EU, pogledajte Crnu Goru i Albaniju, pa Nigeriju, Ganu, Etiopiju. Ja sam mislio da se mi možemo nositi sa susjednim zemljama. Trebalo je direktno nabaviti vakcine, to je i ustavna obaveza političara ! Oni moraju i krivično da odgovaraju za ove velike brojeve mrtvih , oko 9.300 je već umrlo ljudi, a veliki je broj bio inficiranih koji su prebolili Covid 19. To je nova bolest, mi još ne znamo kakve posljedice mogu biti. I oni koji su prebolili infekciju, vjerovatno će imati posljedice, zaključio je.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button