BiznisPrivreda

Elektroprivreda BiH osigurala 255 miliona KM za ispunjenje obaveza prema rudarima i rudnicima

JP Elektroprivreda BiH je na osnovu odluka organa društva osigurala 125 miliona KM za zbrinjavanje viška uposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić te 130 miliona KM za nastavak investicionih ulaganja.

Time su, kažu iz Elektroprivrede, ispunjene obaveze ovog preduzeća iz sporazuma od 19. maja 2021. godine, potpisanog između JP Elektroprivreda BiH i Sindikata radnika rudnika u FBiH, o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje finansijskih sredstava.

U skladu sa sporazumom, JP Elektroprivreda BiH je, poštujući odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, pripremilo i novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku s odredbama kojima se utvrđuju znatne promjene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada i učinka.

“Poštujući obavezu vođenja socijalnog dijaloga te obaveze iz Zakona o radu u FBiH, navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Svoj stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restrukturiranja rudnika u Koncernu”, saopćeno je.

S ciljem rješavanja potraživanja JP Elektroprivreda BiH za plaćeni, a neisporučeni ugalj u ukupnom iznosu od 228,3 miliona KM i olakšavanja poslovanja rudnika, s rudnicima koncerna potpisani su ugovori o pretvorbi uplaćenih avansa u dugoročnu pozajmicu, s jasno definisanim obavezama, uslovima, načinom i rokom otplate te sredstvima osiguranja.

Dugovanja

Zaključno s 30. aprilom 2021. godine avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa društva i jedna su od mjera finansijske konsolidacije rudnika.

“Nažalost, prijetnje procesu restrukturiranja i funkcionisanju koncerna su stalne. Neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i uposlenika rudnika, prijete da rudnike odvedu u stečaj, o čemu je Uprava JP Elektroprivreda BiH informisala Vladu FBiH i zatražila podršku i razumijevanje Poreske uprave FBiH u narednom periodu”, kažu iz preduzeća.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button