Finansije

Nakon skoro dvije godine uskoro će biti deblokirano tržište vrijednosnih papira u FBiH

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uskoro će raspravljati o potvrđivanju Komisije za vrijednosne papire nakon što je Predsjedništvo FBiH dalo saglasnost za nove članove nakon skoro dvije godine. 

Predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika donio je Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH. Zbog isteka mandata dužnosti su razriješeni Hasan Ćelam, predsjednik, i Matej Živković, član komisije.

Za novog predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH bit će imenovan Adnan Zukić, zamjenik predsjednika će biti Matej Živković, koji će obnoviti mandat, a članovi su Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

Osamnaest mjeseci je ova komisija bila u blokadi, jer nije postojala saglasnost da za člana bude izabran Amir Ibrović (DF), kojem se zamjeralo što nije iz ekonomske struke, ali i zato što je bio potreban neko srpske nacionalnosti. Ibroviću su zamjerali što je i politički aktivan, a on je, podsjetimo, šef kabineta Željka Komšića.

Ova imenovanja značajna su za privredni sektor u Federaciji BiH, s obzirom na to da su privrednici, ali i međunarodna zajednica i finansijske institucije mjesecima opominjali vlasti da rad ove komisije mora biti deblokiran što prije. Zbog blokada su ispaštale brojne investicije i finansisjke transakcije pa će ova vijest obradovati biznis sektor.

Podsjetimo da Komisija za vrijednosne papire FBiH ne radi od 30. oktobra 2019. godine.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button