Svijet

Indonezija će proizvoditi više nikla nego cijeli svijet zajedno

Indonezija je na putu da postane svjetska prijestolnica nikla s novim projektima koji bi potencijalno podizali udio zemlje u važnom sastojku od nehrđajućeg čelika i baterija na visokih 60 posto globalne proizvodnje kasnije ove decenije.

Veći dio planiranog ulaganja povezan je sa kineskim kompanijama koje žele da učvrste svoj uticaj na proizvodnju nehrđajućeg čelika i da zadovolje brzorastuću potražnju za baterijama koje zahtijevaju niz novih energetskih metala poput nikla, litijuma, kobalta i bakra. Tempo rasta u sektoru nikla u Indoneziji najbolje se može izmjeriti predviđanjem investicijske banke da bi ta zemlja u narednih osam godina mogla podići svoj udio u svjetskoj proizvodnji nikla sa 28 na 60 posto.

Macquarie, banka sa sjedištem u Australiji, opisala je planove za indonezijski nikl kao poplavu sa nizom mega projekata koji su u izgradnji, najavljeni ili u fazi planiranja. Najnoviji predloženi razvoj, PT Huayou Nickel Cobalt (Indonezija), odnosi se na projekt u zaljevu Weda u okrugu Halmahera u sjevernom Malukuu, koji planira uložiti 2,08 milijardi dolara u projekt proizvodnje 120.000 tona nikla godišnje, plus 15.000 tona kobalta . Macquarie je projekt, koji uključuje brojne kineske kompanije, opisao kao ogroman i nevjerovatno jeftin u smislu izdataka za kapital.

“Naša baza podataka o Indonezijskim projektima za baterije pod visokim pritiskom, kiselinskim lužinama (niklom) sada sadrži osam najavljenih projekata zajedničkog kapaciteta gotovo 450.000 tona nikla i 50.000 tona kobalta godišnje,” kazali su iz Macquarie banke.

Novi projekti su dodatak projektima koji će proširiti proizvodnju još jednog materijala bogatog niklom koji se naziva nikl sirovo željezo.

“Do 2028. godine predviđamo da proizvodnja indonezijskog nikla premaši ukupnu svjetsku proizvodnju do 2020. godine od 2,5 miliona tona, a da proizvodnja u Indoneziji poraste sa 28 posto svjetske na gotovo 60 posto”, rečeno je iz Macquariea.

Za vladu Indonezije rastuća plima prerađenog i djelimično prerađenog nikla značajna je pobjeda koja je rezultat prisiljavanja rudarskih kompanija da prestanu izvoziti sirovu rudu i investiraju u preradu s dodanom vrijednošću.

Prvo suzbijanje izvoza rude u 2014. godini ublaženo je 2017. godine i ponovno je uvedeno prošle godine u procesu koji je uspio prisiljavanjem investicija koje su dramatično proširile vrijednost izvoza nikla iz Indonezije.

“Iako količine nikla još uvijek nisu premašile najviši nivo iz 2013. godine, prihodi od izvoza više su nego trostruki u odnosu na istu godinu zbog kretanja izvoza prema lancu vrijednosti”, rečeno je iz Macquariea.

Banka je rekla da je tempo kojim se grade novi kapaciteti zapanjujući. Njihova najnovija analiza ukazuje na instalirani kapacitet koji dostiže 1,788 miliona tona nikla godišnje do kraja ove godine u poređenju sa ukupnom prošlom proizvodnjom od 600.000 tona metala.

Indonezijska navala nikla mogla bi biti upravo ono što svijetu treba jer vlade potiču prelazak na električna vozila sa svojim baterijama teškim niklom.

Macquarie očekuje da će globalna potražnja za niklom 2030. godine biti dva miliona tona veća od potražnje za 2020. godinu, pri čemu će više od polovine povećanja doći iz sektora baterija.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button