Zanimljivosti

Drama iznad Mrkonjić Grada završila je na filmu

Naša današnja priča vodi vas na početak juna mjeseca 1995. godine, u vrijeme kada se dogodio incident po kojem je snimljen film Iza neprijateljskih linija (engl. Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom.

S neba iznad BiH srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se izbacio prije nego što je zrakoplov uništen i padobranom se spustio u bosanske planine.

Pogledajte video OVDJE.

No, za razliku od filma, avion F-16 je jednosjed, pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Srpski su vojnici avion srušili protuzračnim raketnim sistemom tipa 2K12 Kub. Kad je sletio, pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kad su srpske jedinice došle do sjedala s padobranom sakrio se u blizini legnuvši licem prema zemlji.

Pogledajte video OVDJE.

Udarali su puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i kukce. U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge u Jadranu.

Uspješno su pokupili O’Gradyja, no kad su se helikopteri vraćali, Karadžićeva vojska ih je gađala protuzračnim raketama i pucala na njih iz ručnog oružja, piše Slobodna-bosna.ba. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač.

Pogledajte video OVDJE.

Izvor: SB

Slični članci

Back to top button