Biznis

Sarajevo: Gužve na aerodromu i brojni letovi daju nadu da turizam polako staje na noge

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji i popuštanju restriktivnih mjera, uvođenju novih linija i početku ljetne sezone, Međunarodni aerodrom Sarajevo posljednjih dana vrvi od putnika, ako se uporedi situacija u odnosu na posljednjih godinu i po dana.

Jučerašnje gužve na terminalu, kako su rekli redovni putnici, nije viđena odavno, još iz vremena prije početka pandemije, u martu prošle godine.

U prilog tome govori i broj letova.

Do momenta pisanja ovog članka, već su sletjela tri aviona iz Istanbula (Turkish Airlines, Pegasus i Anadolu Jet), a putnici su u Sarajevo stigli i iz saudijske Džede (Flynas), Frankfurta (Lufthansa), Gothenburga (Wizz Air), Dubaija (Fly Dubai), Ciriha (Swiss) i Beča (Austrian Airlines).

Do kraja dana sletjeli su avioni iz Beograda (Air Serbia), Zagreba (Croatia Airlines), Eindhovena (Wizz Air), Memmingena (Wizz Air) te još po jedan iz Istanbula (Turkish Airlines) i Beča (Austrian Airlines).

Gužva je bila i na odlascima, pa su sa sarajevske piste brojni putnici danas odletjeli s dva aviona ka Istanbulu, te po jednim letom prema Gothenburgu, Beču, Džedi, Frankfurtu, Eindhovenu…

Do kraja dana bili su odlazni letovi i za Dubai, Cirih, Beč, Beograd, Zagreb, Memingen te još dva leta za Istanbul.

Aerodromsko osoblje, turistički radnici, taksisti i putnici kažu da slike ohrabruju i svjedoče da se Sarajevo polako, ali sigurno, vraća u normalu i visoku poziciju kada je u pitanju turizam u našem regionu.

Treba podsjetiti da se na sarajevskom aerodromu, još od kraja marta, svi putnici mogu testirati na koronavirus. Vrijeme potrebno za dobijanje rezultata testa je 15-20 minuta za antigen testiranje, odnosno jedan i po sat za PCR test.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button