Svijet

Belgija je dobila kutije za ostavljanje neželjenih beba

Ideja je podijelila javnost

Iako se ideja ne sviđa svima, posljednjih desetljeća pokazala je djelotvornost u SAD-u i Južnoj Koreji, pa su kutije za ostavljanje neželjenih beba stigle i u Belgiju. Prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu je postavljena prva takva kutija koja omogućuje majkama da odlože svoje novorođenče na sigurno mjesto i tako ga povjere socijalnim službama na potpuno anoniman način.

“Dopustite majkama u nevolji da svoju novorođenčad ostave na sigurnom i spriječite da žene u nesigurnoj socijalnoj ili psihološkoj situaciji napuštaju svoju djecu na opasnim javnim mjestima”, zavapilo je udruženje Corvia, koje je u rujnu 2020. dobilo dozvolu za postavljanje jedne takve kutije u belgijskoj općini Evere.

Ideja se rodila tri godine ranije, po uzoru na onu koju je osmislio jedan južnokorejski pastor. Ali planove je tada pomrsio gradonačelnik Pierre Muylle, koji ju je zabranio na dan kad je trebala biti postavljena, uvjeren da bi inicijativa mogla potaknuti mlade roditelje da napuste djecu. 

No nakon trogodišnjeg postupka pred Državnim vijećem, predstavnici udruge Corvia konačno su dobili slučaj. Tako od oktobra 2020. roditelji u nevolji mogu svoje bebe ostaviti u kutijama veličine prozora. Obavijest automatski dolazi upravitelju udruge, koji obavijest o ostavljenoj bebi šalje doktoru. Nakon pregleda u bolnici, dijete se smješta u udomiteljsku obitelj koja će se brinuti o njemu. Poštuje se anonimnost roditelja, koji imaju rok od dva mjeseca da se predomisle.

Ova kutija za bebe nije novost. Slična je postavljena prije 21 godine u Antwerpenu. U prosjeku se u njoj nađe jedna beba godišnje, piše Brussel Times. Njemačka i Švicarska imaju sličan sistem, dok je u mnogim zemljama napuštanje djece protivno zakonu.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button