BiH

Kćerka Milorada Dodika slavi Ratka Mladića: Živjeli svi heroji Republike Srpske

Nakon konačne presude Ratku Mladiću za ratne zločine u BiH, kći lidera SNSD-a Milorada Dodika Gorica ogasila se nakon presude, rekavši da je Mladić bio heroj.

Ostavila je nekoliko neugodnih komentara i tweetova na svom twitter nalogu i napisala “Živjela Republika Srpska! Živio Ratko Mladić! Živjeli svi heroji Vojske Republike Srpske!” dodavši srcad u bojama srpske zastave.

Stava je da ovakve poruke ne izazivaju mržnju i ne predstavljaju ratnohuškačku retoriku, no čini se da je potpuno nesvjesna da iz vrijeđanja žrtava ne može proizaći ništa dobro.

Njezin otac, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik trenutno najjače stranke u Republici Srpskoj, dugo je javno negirao genocid u Srebrenici, za koji je sada optužen Mladić. O presudi je rekao da “to nema nikakve veze sa zakonom i pravdom”, da se radi o sotoniziranju srpskog naroda i da bi “bez Mladićevog komandovanja bilo mnogo većeg stradanja”.

Dva desetljeća ranije, neposredno nakon završetka rata, Dodik je imao nešto drugačiji odnos prema Mladiću nego danas. Potom je za RTS rekao:

”Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli…”

S obzirom na stavove Milorada Dodika, ali i općeniti odnos Republike Srpske prema haškim presudama, ne čudi nas da Gorica Dodik ratnog zločinca zapravo vidi kao heroja.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio je danas konačnu presudu kojom je Ratka Mladića osudio na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka i to zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Izvor: bosnae.info

Slični članci

Back to top button