BiH

CIK pokrenuo postupak protiv biračkih odbora, obratit će se tužilaštvima

Pogrešno evidentirali glasove

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je odlučila pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika i članova biračkih odbora zbog pogrešnog evidentiranja glasova na osam biračkih mjesta tokom lokalnih izbora održanih prošle godine.

Također, CIK će se obratiti nadležnim tužilaštvima da daju mišljenje da li ovdje ima i krivičnog djela.

Kako je rečeno na sjednici CIK-a, koja je prenošena i na YouTube kanalu, zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata SDA na jednom biračkom mjestu u Zavidovićima, pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti protiv predsjednice biračkog odbora Nermine Hodžić.

Zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata NBL-A-SDA-Zajedno za Ustikolinu, na biračkom mjestu u Foči (FBiH), pokreće se postupak protiv predsjednice biračkog odbora Samire Dedović.

Zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidata SDS-a na jednom biralištu u Bosanskoj Gradiški pokreće se postupak protiv predsjednika biračkog odbora Dragana Ninića.

Problem je utvrđen i na dva biračka mjesta u Gradačcu.

Zbog pogrešnog evidetiranja glasova za sve kandidate SDA, pokreće se postupak protiv predsjednika biračkog odbora Dine Mujkića, te članova Merime Karić, Emine Mahmutović, Ibrahima Huskića i Elvisa Čekića.

Na drugom biralištu u Gradačcu pogrešno su evidentirani glasovi za pojedine kandidate SDA, te se pokreće postupak protiv predsjednice biračkog odbora Selmine Kukuruzović, te članova Eldara Gluhića, Edina Mehića, Ensara Omeragića i Seada Huseinbašića.

Teslić, Kakanj

U Tesliću, zbog pogrešnog evidentiranja glasova za kandidate SNSD-a, pokreće se postupak protiv članova biračkog odbora Radislava Simića, Snježane Šainović, Dalibora Aleksića i Jovice Cvijetić.

I u Kaknju su na dva birališta uvrđene nepravilnosti. Zbog pogrešnog brojanja glasova za pojedine kandidate SDP-a BiH, pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika biračkog odbora Marsela Omeragića, te članova Mirele Kubure, Harisa Čobe, Emira Merdića i Davorke Drijančić.

Na drugom mjestu u Kaknju pogrešno je evidentiran ukupan broj osvojenih glasova po pojedinim političkim subjektima, te se pokreće utvrđivanje odgovornosti za predsjednika biračkog odbora Semina Hasića, i članova Irfana Kasupovića i Irfana Škulja.

Svi ovi zaključci usvojeni su jednoglasno.

– Mi pokrećemo prekršajni postupak, ali iz učinjene radnje se može zaključiti da ima osnova i za izvršenje krivičnog djela izborna prevara. Kako jedino tužilaštvo ima ovlasti to ocijeniti, usaglasili smo se da ćemo obavijestiti tužilaštvo i tražiti mišljenje – kazala je na sjednici Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a.

Dodala je da će u obavijestima tužilaštvima ukazati na potrebu hitnog postupanja, o čemu je zaključak donijelo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Slični članci

Back to top button