Svijet

“Saradnja” Moskve i Minska: Bjelorusija sve ovisnija o Rusiji

Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list „Velt am Zontag“ (Welt am Sonntag).

„Saveznici su ozbiljno zabrinuti zbog bliske saradnje Moskve i Minska tokom proteklih mjeseci“, rekao je Stoltenberg i dodao da Bjelorusija „postaje sve zavisnija“ od Rusije.

Kako je preneo Dojče vele (Deutsche Welle – DW), Stoltenberg je rekao NATO veoma pažljivo prati situaciju u Bjelorusiji.

„Naravno, spremni smo da u slučaju potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika Alijanse od bilo koje pretnje koje dolaze iz Minska i Moskve“, naveo je on.

Prema Stoltenbergovim riječima, o događajima u Belorusiji razgovaraće se na predstojećem samitu NATO-a u Briselu.

Evropska unija i NATO su prije dvije nedjelje izrazili ogorčenje zbog prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner (Ryanair) u Minsk koji je letio na liniji Atina-Viljnus nakon čega su bjeloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionog aktivistu Romana Protaševiča.

Bjeloruske vlasti su uz pomoć vojnog aviona prisilile avion Rajanera da sleti u Minsk uz obrazloženje da raspolažu informacijama da se u avionu nalazi eksplozivna naprava koju je podmetnuo Hamas, što se pokazalo kao netačno.

Stoltenberg je taj slučaj nazvao „državnom otmicom“, a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Fon der Leyen) „napadom na demokratiju“.

Izvor: Danas

Slični članci

Back to top button