Svijet

Zahid Quraishi je prvi musliman izabran za saveznog sudiju u SAD-u

Amerikanac pakistanskog porijekla Zahid Quraishi je prvi musliman u Sjedinjenim Američkim Državama koji je postao savezni sudija. Za saveznog sudiju je imenovan jučer odlukom senatora.

Njegovo imenovanje je podržao 81 senator, dok je njih 16 bilo protiv. Gornji dom ili Senat Kongresa SAD-a ima 100 senatora.

Radit će kao savezni sudija u New Jerseyju, a do sada je bio sudija za prekršaje u ovoj saveznoj državi. Njegov izbor za saveznog sudiju podržali su senatori obje stranke – Demokratske i Republikanske. Međutim, imao je veću podršku među demokratama.

“Sudija Quraishi je svoju karijeru posvetio ovoj državi. On je dokaz da je Amerika država u kojoj je sve moguće”, izjavio je senator Demokratske stranke iz New Jerseyja Bob Menendez.

Quraishija je za saveznog sudiju predložio demokratski senator, također iz New Jerseyja Corey Booker. Njegovo imenovanje je nazvao “izuzetnim trenutkom” te ga je opisao kao karakternu osobu i patriotu.

Quraishijeva porodica je migrirala iz Pakistana, a on je rođen u New Yorku. Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Rutgers. Bio je vojni tužitelj, a radio je i u Iraku 2004. i 2006.

Kasnije je radio u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti kao pomoćnik tužitelja za slučajeve korupcije, organizovanog kriminala i finansijskih prevara, piše turski list Daily Sabah.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button